Ember-disznó hibridet hoztak létre


-A A+

Ember-disznó hibridet hoztak létre tudósok. Az embriót még azelőtt megsemmisítették, mielőtt a kiméra (kettőnél több ivarsejtből létrejövő élőlény) megszületett volna.

A tudósok most azt remélik, hogy a technológia által végre működőképes szerveket és szöveteket kaphatnak, melyeket fel lehet használni a transzplantációk esetén. A kimérákat drogteszteknél is be lehet vetni, mert ugyanúgy reagálnak, mint az emberi szervezet.

A szakértők a Cell magazinban publikált értékelésükben azt írják, sokkal nehezebb dolguk volt a hibrid embrió előállításában, mint gondolták. Évtizedek óta nehézséget okoz számukra az őssejtek petri csészében való tenyésztése.

"Mindig volt valami, amit rosszul csináltunk" – mondta Izpisua Belmonte vezető professzor. Hozzátette, az alapvető kérdésre szerettek volna elsőként választ kapni, hogy egyáltalán lehetséges-e emberi sejtet állatba ültetni. Most már tudjuk, hogy igen, a következő lépés pedig a hatékonyság javítása, hogy az emberi sejt meghatározott szervvé fejlődjön a malacokban – írja a 24.hu.

A kutatók korábban patkánysejtet ültettek egerek embrióiba és hagyták azokat növekedni. 2010-ben sikerrel jártak, amikor egy egér hasnyálmirigyszövetei patkánysejtből fejlődtek ki.

Címlapi illusztrációnk forrása: Juan Carlos Izpisua Belmonte








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X