Gyerekeknek szánt „élő mesekönyv” applikációt ismertettek Kolozsváron


-A A+

A BOOKR Kids „élő mesekönyvet” mutatták be a Kreatív Kolozsvár találkozóján kedden délután, azt az applikációt, amely telefonokon és tableteken működve közelebb hozza az irodalmat a gyerekekhez.

Horváth Dorka, a régió legnagyobb startup versenyét, a CEE Lift Off!-ot elnyerő startup alapítója elmondta, közgazdászként végzett, majd az Európai Parlamentben dolgozott képviselő-asszisztensként, később újságíróként, illetve édesanyja könyvkiadójában. A közösségi médiától a nemzetközi könyvlicenszekig számos kérdésre kiterjedt a figyelme, az e-learningre is, amit végül a könykiadással ötvözött.

Ekkor jött rá, hogy a felnőttkönyvek kiadása nem feltétlenül rentábilis, hiszen azokat inkább ingyen töltik le az olvasók, a gyerektartalmak viszont szárnyalnak. „Ekkor találtuk ki, hogy készítsünk interaktív meséket, de jobban, mint mások” – fogalmazott. A MasterCardnál pályáztak, így százezer eurót nyertek a cég felépítéséhez, és végül sok hiba, tanulás után oda jutottak, hogy ma már nyolctagú a BOOKR Kids csapata.

Az alkalmazás 2015 áprilisában indult 45 könyvvel, ma 160 kiadványt tartalmaz, és háromezer előfizetője van.

Boldog Anna, a vállalkozás nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, aki korábban kétnyelvű amerikai magyar gyerekekkel foglalkozott az Egyesült Államokban, arról beszélt, hogy számos felnőtt- és gyerekprogram után ejtőernyőzött a BOOKR Kids csapatához egy évvel ezelőtt.

Elmondta, az applikáció letöltése után (Google Playen itt, Apple Store-ban itt) néhány ingyenes könyvhöz is lehet jutni, a többit pedig előfizetés után lehet elérni – amíg az tart. A könyvek között modern és klasszikus történetek is fellelhetők, olyanok, amelyeket már ismerhetnek az olvasók – a tartalom értéke a legfontosabb szűrő.

Az eredeti illusztrációkat animálják, a karakterek élnek, mozognak, miközben az eredeti könyvhöz mindvégig hűek maradnak. Fejlesztő játékok – színező, puzzle, szinonimakereső stb. – is kerülnek a kiadványok mellé, hangzott el. A megkapott könyvet szoftverre formázzák, animációt, hangot rendelnek mellé, majd ellenőrzésre küldik a kiadónak. Ezt követően kerül be a BOOKR Kids applikációba.

Kikacsintás külföldre

Számos nagyvállalattal együttműködnek, a Samsung és a Huawei is támogatta az alkalmazásukat, ők pedig készítettek reklámot például az Unilevernek és a Samsungnak, de készült könyv az amerikai Nickelodeonnak is.

A csapat tavaly novemberben nekivágott a nemzetközi terjeszkedésnek Balogh Péter tanácsadó, az iGO Navigation alapítójának segítségével. Applikációjuk megjelent már olasz, angol, norvég, cseh nyelven is, és valóságos színészgárda áll a rendelkezésükre, hogy a meséket felmondja nekik. Az applikáció azért nem egységes, mert rengeteg pénzbe kerülne a marketingje, így viszont a szerződésben álló cégek saját eszközeiket használják a BOOKR Kids népszerűsítésére.

Hosszú távú céljuk, hogy könyveik az összes európai nyelven megjelenjenek, most épp egy EU-s mesetár elkészítésére pályáznak.








EZT OLVASTA MÁR?

X