Hétfőtől ismét emelkedhet a zsarolóvírus áldozatainak száma


-A A+

Az Europol attól tart, hogy tovább emelkedhet a WannaCry zsarolóvírus áldozatainak száma hétfőn, amikor az emberek visszatérnek a munkába. Egyelőre továbbra sem sejtik, hogy ki állhat a példátlan kibertámadás mögött.

Rob Wainwright Europol-igazgató az ITV tévéhálózat egyik vasárnapi műsorában elmondta: a vírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, ami azt jelenti, hogy ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa. Wainwright szerint a támadás különlegességét az adta, hogy a zsarolóvírust féregfunkcióval kombinálták, ezáltal a fertőzés automatikusan továbbterjedt.

"Növekvő fenyegetéssel állunk szemben" - tette hozzá. "A számok egyre emelkednek, és aggódom, hova jutunk hétfő reggelre, mikor az emberek visszatérnek a munkába, és bekapcsolják a gépeiket" – jelentette ki a szakember.

Nem tudják, kik a támadók

Az autógyárak, kórházak, boltok, vasúttársaságok és iskolák informatikai rendszereit is megbénító vírus terjedése szombaton egy brit kiberbiztonsági szakembernek köszönhetően lassult ugyan, de félő, hogy újabb támadások következhetnek napokon, vagy heteken belül. Wainwright elmondta, hogy egyelőre sem az Europol, sem más ügynökségek nem sejtik, ki állhat a támadás mögött, de abból indulnak ki, hogy bűnözőről van szó.

"Bizonyos összegeket követelnek, ebben az esetben viszonylag alacsony összegekről van szó: 300 dollárról, amely 600 dollárra emelkedik, ha az ember nem fizet három napon belül" - tette hozzá az igazgató, hozzátéve, hogy figyelemre méltóan kevesen fizettek eddig.

A Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég pénteken azt állította, hogy a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt. Hivatalos bejelentések szerint egyebek között a legnagyobb orosz pénzintézménynél, a Szberbanknál, a Megafon és a Vimpelkom mobiltelefon-szolgáltatónál, a belügyi, a katasztrófa-elhárítási és az egészségügyi minisztériumnál és az állami vasúttársaságnál észleltek kibertámadást. "Kritikus" károk elszenvedését sehol sem ismerték el, az érintett intézmények az állították, hogy a behatolást elhárították, vagy lokalizálták.EZT OLVASTA MÁR?

X