Tesztelték a Hyperloopot – messze még az 1000 km/h sebesség


-A A+

Még május közepén tesztelték az Elon Musk által megálmodott szupergyors járművet, a Hyperloopot, bár még nem érték el a vágyott sebességet.

A teszt újdonsága, hogy a megépített csőben a végleges méretek alkalmazásával hajtották végre, emellett pedig teljes vákuumot értek el a rendszeren belül, ami mindenképpen szükséges lesz a kívánt előnyök biztosításához.

Az 1000 km/h feletti tartomány itt egyelőre még várat magára, a kifejezetten erre a célra összeállított eszköz mindössze 112 km/h-val száguldott a fél kilométer hosszú nevadai konstrukcióban, a következő lépés azonban a 400 km/h-s határ elérése lesz.

A vákuum biztosítása révén olyan körülményeket teremtenek, mintha 60 ezer méteres magasságban repülnénk. A tavalyi bejelentést most viszont egy csendesebb időszak követi, amelyben a munkára helyezik a hangsúlyt.

Nemrég közzétették a lehetséges európai helyszínek listáját, emellett az USA-ban is mintegy tucatnyi célpontban gondolkodnak, miközben egyes riválisok Ázsiában próbálnak terjeszkedni (lásd a Hyperloop Transportation Technologies és a dél-koreai kormány között létrejött megállapodást). A cég egyben új kapszuláját is bemutatta, amely 8,5 méter hosszú, alumínium és szénszálas burkolatra épül, elkészültét követően pedig elektromágneses meghajtásra, illetve mágneses lebegtetésre alapozva szállítana utasokat és rakományt.

Címlapi illusztrációnk forrása: newsapi.com.au








EZT OLVASTA MÁR?

X