A világ első kiborgja ősszel Romániába látogat


-A A+

Az Internet & Mobile World (IMWorld) 2017-es kiadásán Bukarestbe látogat a világ első hivatalosan elismert kiborgja, Neil Harbisson, írja a Romania Insider. Az eseményt október 4-én és 5-én szervezik meg a fővárosi Romexpóban.

Neil Harbisson kortárs művész és kiborg-aktivista az Egyesült Királyságban született akromatopsziaával, azaz a színvakság ritka formájával. Gyermekkorában fekete-fehérben látott, amíg be nem építették a koponyájába azt az antennát, amely segít neki a színek érzékelésében úgy, hogy inden színt, intenzitástól, telítettségtől függően egy hanghullámnak feleltet meg.Az antenna internetkapcsolattal is renelkezik, amelyen keresztül Harbisson a világűrből is kaphat színingereket, emellett képeket, videókat, zenét vagy telefonhívásokat fogadhat „fejben”, mobiltelefon vagy szatelit segítségével. Mivel az antenna nem mozgatható, hanem beépített, az Egyesült Királyság kiborgként ismerte el Neil Harbissont.

Harbisson 2010 alapította meg a nemzetközi Kiborg Alapítványt, amelynek célja a kiborgok társadalmi és művészeti mozgalmát népszerűsíteni, illetve támogatni azokat az embereket, akik kiborggá szeretnének válni.

IMWorld 2017 szervezői szerint Neil Harbisson Bukarestben az emberi faj fejlesztési lehetőségeiről beszél majd, illetve arról értekezik, hogy a technológia testrésszé változtatásával hogyan bővíthető a veleszületett emberi érzékek száma.








EZT OLVASTA MÁR?

X