„Nem veszed észre, de programozva vagy” – kitálalt a Facebook korábbi alelnöke


-A A+

Kitáltalt a Facebook korábbi alelnöke, arra figyelmeztette az embereket, hogy tönkreteszi a közösségi oldal a társadalom szövetét.

A korábban a Facebooknál a felhasználók számának növekedéséért felelős alelnök, Chamath Palihapitiya szerint a közösségi oldal szétveri az emberek viselkedésének alapjait, és vétkesnek érzi magát, amiért olyan eszközöket teremtett, amellyel a társadalom szövetét szakítják szét.

"Nem veszed észre, de programozva vagy... de most el kell döntened, hogy mennyit vagy hajlandó feladni a szellemi függetlenségedből" –  figyelmeztette a hallgatóságot, akik előtt vallott novemberben a Stanford Graduate School of Business-en. Palihapitiya szerint az a dopamin-vezérelte, rövid távú ördögi kör, amely a visszajelzéseken alapul, tönkreteszi a társadalom működését, nincs párbeszéd a civil társadalom szintjén, nincs együttműködés, csak félretájékoztatás, hamis igazságok és így tovább.

Attól tart, hogy rossz emberek könnyen terelhetnek rossz irányba tömegeket, ugyanakkor hajlamosak vagyunk saját hamis képünk kialakítására.

Palihapitiya úgy fogalmazott, ő sem és a gyerekei sem használják "ezt a szart", és azt javasolta, hogy szüneteltessék a portál használatát az emberek.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X