Milyen lesz az ember 20 év múlva?


-A A+

Michio Kaku fizikus beszélt a jövőről a dubaji Világkormányzati Csúcstalálkozón (World Government Summit).

Kaku szerint a következő húsz évben meglehetősen furcsa dolgokhoz szokhatunk hozzá. Bár a technológiai fejlődés nem mond el mindent az emberiségről, Kaku ezeket vette figyelembe.

Elmondta így például, hogy a technológia változása a nyelvet is befolyásolja majd, így például eltűnik majd a szókincsünkből a számítógép kifejezés, hiszen a különböző eszközök mindenhol jelen lesznek az életünkben – nem lesz semmi, ami bizonyos értelemben nem egy számítógép.

A 3D-nyomtatásról azt mondta, olyan új világot hoz, amelyben előállíthatjuk azt, amit elképzelünk. Ha például egy játékot akarunk adni a gyerekünknek, akkor letöltjük a terveit és egyszerűen kinyomtatjuk neki.

Beszélt az okostapétákról is. A prognózis szerint húsz év múlva egyszerűen csak kérnünk kell és a falainkon megjelennek az információk, mint ahogyan most a számítógépek képernyőin. Magyarán: a falak válnak telefonokká, laptopokká, tévékké.

Kaku szerint ez a jövő a "tökéletes kapitalizmust" is elhozza, ami kissé ellentmondásos módon azt jelenti számára, hogy megszűnnek a közvetítők és súrlódások, a nyertes pedig a teljes társadalom lesz. Az inkább szocializmusnak nevezhető koncepcióról úgy fogalmazott, a vesztese a közvetítő, a bróker lesz.

Beszélt arról is, a mesterséges intelligencia az öregedési folyamattal is szembemehet. A halál a hibák felhalmozásának tudható be, de amint össze tudjuk hasonlítani fiatalok és idősek genomjainak millióit, meg fogjuk tudni, hogy hol érhető tetten az öregedés. Akkor pedig megszüntetjük ezt a folyamatot – mondta.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X