Felgyorsult a jégolvadás az Antarktiszon


-A A+

Majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás, a kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature című tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint.

A jégolvadás 2012 óta érezhetően felgyorsult, a műholdas adatok és más mérések alapján emiatt a tengerek szintje 7,6 millimétert emelkedett, ebből három millimétert az elmúlt öt évben – mutatta ki egy 84 szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport, amely tanulmányában "az antarktiszi jég állapotának eddigi legteljesebb áttekintését" adta. A jégvesztés 2012 óta évente 219 milliárd tonnát tesz ki, korábban 76 milliárd tonna volt.

"A meredek növekedés nagy meglepetés számunkra" – mondta Andrew Sheperd, a Leedsi Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője a Reuters hírügynökségnek. A jégveszteség a Nyugat-Antarktiszon és az Antarktiszi-félszigeten a legnagyobb, ahol az óceán melegebb vize olvasztja a gleccserek végén elterülő lebegő selfjeget, lehetővé téve, hogy a szárazföldön feltorlódott jég gyorsabban omoljon a tengerbe – olvasható a tanulmányban.

360 milliárd tonna = 1 milliméter

Egyetlen milliméter globális tengerszint-emelkedés egyenlő 360 milliárd tonna elolvadt jéggel, vagy egy olyan képzeletbeli óriás jégkockával, amelynek minden oldala hét kilométer hosszú.  A tengerek szintje mintegy húsz centimétert nőtt az elmúlt évszázadban, amit főként az óceánokban lévő víz természetes térfogatnövekedése okozott, ahogy melegedett, valamint a Andoktól az Alpokig a gleccserek olvadása.

Az ENSZ 2014-es előrejelzése szerint ebben az évszázadban 30-100 centiméteres vízszintemelkedés várható. Sheperd közölte, az Antarktisz jó úton van afelé, hogy önmagában mintegy 15 centiméterrel emelje a világ tengereinek szintjét 2100-ra, ami meghaladja az összes korábbi előrejelzést. Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a tengerparti áradások dagály idején jóval több kárt okozhatnak – tette hozzá a kutató. A tengerszint-emelkedés veszélyeztet számos nagyvárost és az alacsonyabban fekvő országokat. 

Ha az antarktiszi jég teljesen elolvadna, 58 méterrel emelné meg a tengerek szintjét.

Címlapi illusztrációnk forrása: AP
EZT OLVASTA MÁR?

X