Ukrajna elleni veszélyes orosz titkosszolgálati kibertámadást hiúsítottak meg


-A A+

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megakadályozta, hogy az orosz titkosszolgálatok sikeres kibertámadást hajtsanak végre egy stratégiai fontosságú állami vállalat ellen, amely az ország teljes ivóvíz- és csatornarendszerét látja el a tisztításához szükséges folyékony klórral - adta hírül szerdán Facebookon-oldalán az SZBU.

A tájékoztatás szerint az ország keleti felében, Dnyipropetrovszk megyében lévő Auliban működő klórdesztillációs állomást érte támadás a hálózati rendszeren keresztül. "Az SZBU kiberbiztonsági szakemberei megállapították, hogy a vállalat technológiai folyamatokat irányító és a vészhelyzeteket felismerő rendszereit szándékosan VPNFilter számítógépes vírussal fertőzték meg Oroszország területéről. A rendszerek néhány percig voltak a fertőzésnek kitéve" - idézett a közleményből az UNIAN ukrán hírügynökség.

A kibertámadás folytatódása a közlemény szerint fennakadást okozhatott volna a technológiai folyamatokban, de akár balesethez is vezethetett volna. "Az agresszor állam terve a kibertámadással az volt, hogy tartósan megbénítsa a működését annak a cseppfolyósító állomásnak, amely folyékony klórral látja el a víz- és csatornaműveket Ukrajna egész területén. A vállalat vezetésével szoros együttműködésben sikerült megakadályozni egy potenciális technogén katasztrófát" - fogalmazott beszámolójában az SZBU. Hozzáfűzte: a VPNFilter vírust lokalizálták és hatástalanították, hogy ne terjedhessen át más, szintén stratégiai fontosságú infrastrukturális létesítmények informatikai rendszereire.

Az SZBU májusban már észlelte és jelezte, hogy az orosz titkosszolgálatok VPNFilter vírussal készülnek kibertámadásokat végrehajtani ukrán állami és magánvállalatok ellen egyaránt - emlékeztetett az UNIAN. A hírügynökség magyarázata szerint a VPNFilter egy olyan többszintű moduláris rosszindulatú program, amely egyaránt alkalmazható kémprogramként, vagyis adatgyűjtésre és destruktív, azaz károkozó kiberműveletekre is.
EZT OLVASTA MÁR?

X