TÖRVÉNYTÁR: Restitúció. A területre vonatkozó különleges használati jogról


-A A+

Ez az ügy évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a Hunyad megyei Marosnémeti településen fekvő egykori udvarház/kastély örökösei a 2001. évi 10. törvény alapján visszaigényelték az örökhagyójuktól elvett ingatlant. Nem volt egyszerű; pert kellett indítaniuk az ingatlant utolsóként használó jogi személy ellen. Harmadfokon jogerősen megnyerték a pert, s a hozott döntés alapján a jogi személy felettes szerve kiadta a visszajuttató határozatot. Csakhogy, mivel a visszaigénylő örökösök nem voltak román állampolgárok, az épületeket tulajdonba, a hozzátartozó belterületet, ami nem minősül mezőgazdasági területnek, csak különleges használatba (in folosinta speciala) kapták vissza. Ehhez a döntéshez a jogalapot a 2002. évi 184. sürgősségi kormányrendelet II. címének II. szakasza szolgáltatta, amelyet két évre rá a 2004. évi 48. törvény, kiegészítésekkel, jóváhagyott.

Tudni kell, hogy a külföldi állampolgárságú személyek területszerzését a hazai törvények tiltották, és ezt a restitúció alá eső ingatlanoknál is tiszteletben kellett tartani, alkalmazni kellett. De mivel az épületeket vissza lehetett adni, a hozzátartozó terület jogi helyzetének rendezéséhez egy olyan jogi megoldást kellett kigondolni, ami a rendelkezési jogon kívül a tulajdonjog másik két részelemét: a birtoklást és a használatot az épületet visszaszerző tulajdonosnak biztosította. Ez az a különleges használati jog, amelyet az ilyen helyzetben lévő- ismétlem-, a román állampolgársággal a visszaigénylés idején nem rendelkező kárpótolt személyeknek biztosítani lehetett.

Itt vetem közbe, hogy a fent említett jogszabály mellett a külföldi állampolgárságú személyek területszerzésének szabályait a 2005. évi 312. törvényben (3- 5. szakasz) rendezték oly módon, hogy az Európai Unió állampolgáraival szemben - akik sem lakóhellyel, sem tartózkodási hellyel nem rendelkeznek Romániában vagy valamelyik uniós ország területén, az 5 év türelmi idő (moratórium) letelte után, amit Romániának az Unióhoz történő csatlakozásától számítanak, s akik e területet másodlagos székhelyként kívánják használni - a területszerzési tilalmat feloldották, azaz őket e tekintetben a román állampolgárokkal megegyező jogok illetik meg (4. szakasz).

A harmadik országok állampolgárainak (tehát az Unión kívüli államok polgárainak) területszerzését továbbra is nemzetközi szerződésben rögzített szabályok és a kölcsönösség elve alapján rendezik. Azért említettem ezt a törvényt is, mert az épületeket teljes tulajdonba és a hozzájuk tartozó területet különleges használatba visszaszerző örökösök kettős, ausztrál és magyar állampolgárok, tehát, ha kérelmük helyben hagyása idején a területet tulajdonba nem kaphattak vissza, jelenleg, a területszerzési moratórium lejárta után, mint magyar, tehát uniós állampolgárok (is), már nem esnek az említett területszerzés tilalma alá. Csakhogy a 312. törvény ezt a helyzetet nem szabályozza, nincs benne egy olyan rendelkezés, hogy az uniós állampolgároknak ez a különleges használati joga a moratórium lejárta után tulajdonjoggá alakul át, s ezt milyen hatóság fogja kimondani, hogy ezt telekkönyvezni is lehessen.

A 184. sürgősségi kormányrendeletre visszatérve, a II. cím II. szakaszának 3. és 4. bekezdése érdemel figyelmet. A 3. bekezdés azt mondja ki, hogy amennyiben a különleges használati jog címzettje e jogát román állampolgárnak vagy román jogi személynek idegeníti el, nála, a vevőnél, a megszerzőnél ez a használati jog tulajdonjoggá változik át (se converteşte în drept de proprietate). A 48. törvénnyel beiktatott 4. bekezdés pedig azt az esetet szabályozza, amikor a különleges használati jog címzettje időközben megszerzi a román állampolgárságot, mely esetben is a használati joga tulajdonjoggá alakul át.

Sem az egyik, sem a másik jogszabály nem rendezi viszont a jogeset alanyainak helyzetét, akik ma sem román állampolgárok, és akik ezért nem rendezhetik területük jogi helyzetét a 184. sürgősségi kormányrendelet alapján, és akiket kihagytak a 312. törvényből is, bár ha most szeretnének itt területet vásárolni, és ha ez nem mezőgazdasági rendeltetésű, mint magyar (uniós) állampolgárok, ezt kötöttség nélkül megtehetnék. Joghézag van itt a javából, amit orvosolni kellene egy kiegészítő rendelkezés beiktatásával akár mindkét említett jogszabályba, aminek az lenne a lényege, hogy azok a személyek, akik az eddigi restitúciós törvények alapján a visszakapott belterületükre, ami nem mezőgazdasági rendeltetésű, csak különleges használati jogot szereztek, a törvény erejénél fogva kérhetik a telekkönyvtől (mai nevén a kataszteri hivataltól) a tulajdonjog betáblázását, mert a használati joguk tulajdonjoggá változott át. Az is elképzelhető, hogy azt a hatóságot hatalmaznák fel egy kiegészítő végzés, határozat a fentieket elrendelő meghozatalára, akik eredetileg visszaszolgáltatták, akkor tulajdonba, a területen fekvő épületeket. Meggyőződésem, hogy egy valós, ugyanakkor nem szokványos, de nem is egyedi esetet mutattam itt be, amelynek sorsát, változásait – bevallom – évek óta figyelemmel kisérem. Szóba jöhetne esetleg egy ténymegállapító polgári per indítása is, de kifejezett törvényi előírás, felhozható jogalap hiányában egy ilyen perben biztosra menni nem lehetne!








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X