TÖRVÉNYTÁR: Márciusban megjelent új szabályozások


-A A+

Gyógykezelésre szolgáló beutalójegyek 2013-ban

Március 25-ki, 159. számú Hivatalos Közlönyben jelent meg a Kormány 110 sz. határozata az Országos Nyugdíjpénztár által üzemeltetett gyógykezelési intézményekbe való beutalások számáról és ezek kiosztásának rendszeréről. Ebből tudjuk meg, hogy az idén kevesebbre, mint tavaly, 50.352 helyre biztosítanak beutalást (2012-ben 53.500 volt), legtöbb 16 szériában. Ezen kívül, lesznek még beutalások mások által üzemeltetett gyógykezelő intézményekbe is, ezeknek a számát az illető intézmények által felajánlott tarifák és a velük megkötött szerződések alapján fogják megállapítani, a rendelkezésre álló költségvetési kereteken belül.

Jogosultak gyógykezelési beutalóra:

* köznyugdíjrendszer (sistem public de pensii) nyugdíjasai;
* köznyugdíjrendszer biztosítottai (asiguraţii);
* különleges (speciális) törvények alapján gyógykezelésre jogosultak.

Ez utóbbiaknak az összes beutalók legtöbb 15%-t fogják kiosztani, térítésmentesen. Egy személy, egy naptári évben csak egy beutalóra jogosult. A gyógykezelésre való beutalásokat a Területi Nyugdíjhivatalok (Oficiile teritoriale de pensii) adják ki, az igénylőknek ezekhez a hivatalokhoz kell fordulniuk.

Munkaképességüket elvesztett személyek nyugdíjjogosultsága

A nyugdíjtörvény megfelelő cikkelyeinek megváltoztatását írja elő a Hivatalos Közlöny március 12-ki, 131. számában megjelent 37/2013 sz. törvény. A módosítások azokra vonatkoznak, akik szokásos betegségek (boli obişnuite) vagy nem a munkahelyen történő balesetek miatt vesztették el munkaképességüket. Amennyiben ezen okok I. vagy II fokú rokkantságot idéznek elő, az illető személy rokkantsági nyugdíjra jogosult. Ennek a jogosultságnak a feltétele, hogy a megrokkant személy, a rokkantság beálltakor bizonyos időtartamra hozzájárult a nyugdíjalaphoz (stagiu de cotizare). A feltétel nagyságát a törvényben előírt táblázat alapján állapítják meg, ennek változhat 1 évtől, a 20-ik évüket még be nem töltöttek, egészen 27 évig, a 60 évnél idősebbek esetében.

A nyugdíj nagyságának meghatározásánál a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás időtartamának kiszámításakor megállapítanak egy úgynevezett lehetséges hozzájárulási időtartamot (stagiu potenţial). Ez egyenlő a normális nyugdíjmenetelhez szükséges időtartam és a rokkantsági nyugdíj megadási dátumának megfelelő hozzájárulási időtartam különbségével. A III. fokú rokkantság esetében azoknak, akik teljes vagy legkevesebb 50%-ban elvesztették munkaképességüket, csak akkor lehetséges hozzájárulási időtartamot megállapítani ha az alábbi okok miatt lettek rokkantak:

a) munkahelyi balesetek vagy törvényben rögzített szakmai betegségek;
b) rákos megbetegedések, szkizofréniások, SIDA fertőzöttek;
c) diákok, főiskolai hallgatók, inasiskolások akik teljes mértékben vagy legalább 50%-ban elvesztették munkaképességüket, gyakorlati oktatás keretében, munkahelyi balesetek vagy ott szerzett szakmai betegségek miatt;
d) 1989-as decemberi forradalom alkalmával elvesztették, teljes vagy legalább 50%-ban munkaképességüket;
e) katonai szolgálat vagy katonai kiképzési iskolák keretében tartott gyakorlati oktatás alatt rokkantak meg.
A munkaképességüket elvesztettek nyugdíjjogosultságára vonatkozó törvénymódosítás 2013. április 1-jével lép életbe.

Az állammal szembeni adósságok kifizetésének megkönnyítése

A március 8-ki, 127. számú Hivatalos Közlönyben jelent meg a kormány törvényerejű sürgősségi rendelete (OUG 12/2013) mely több pénzügyi intézkedés mellett azt is szabályozza, hogyan kívánja megkönnyíteni a kis pénzügyi kockázatúnak (risc fiscal mic) megítélt adófizetők állammal szembeni adósságának befizetését.

A rendelet kis pénzügyi kockázatúnak tartja az alábbi helyzetben levő adófizetőket:

* pénzügyi büntetlenségi nyilvántartásukba (cazier fiscal) nem szerepel semmilyen esemény;
* a vállalkozás egyetelen ügyvezetője (administrator) vagy üzlettársa (asociat), az adósságok megosztott (eşalonat) kifizetése igénylése előtti utolsó 5 évben nem volt ügyvezetője vagy üzlettársa olyan jogi személynek melyet felszámoltak, vagy fizetésképtelenné nyilvánítottak és utánuk kifizetetlen pénzügyi kötelezettségek maradtak;
* a cégek nyilvántartásában (registrul comerţului), illetve a bíróságoknál nem tartják nyilván mint a tevékenységét ideiglenes felfüggesztett vállalkozást;
* nincs 6 hónapnál hosszabb hátralékos pénzügyi kötelezettsége;
* az utolsó 3 évben nem volt pénzügyi vesztesége.

A fenti feltételeknek megfelelő adófizetők pénzügyi kötelezettségeinek részletekben való befizetését az illetékes pénzügyigazgatóságok engedélyezhetik. Az ilyen irányú kérvények vonatkozhatnak egyaránt az előzőleg engedélyezett részletfizetések határidejének be nem tartása miatt keletkezett, valamint a folyó pénzügyi kötelezettségekre.

Nem lehet igényelni a kötelezettségek részletben fizetését, fizikai személyek esetében, ha a kötelezettség kisebb mint 500 lej, jogi személyek esetében, ha kisebb mint 1.500 lej. A pénzügyi kötelezettségek megosztott kifizetését legtöbb 5 évi időtartamra lehet igényelni, amennyiben a kötelezettség összege nagyobb, mint 300 millió lej, a kifizetési időtartam lehet legtöbb 7 év.

Részletben való kifizetést lehet kérni úgy az ANAF-al (Administraţia Naţională de Administrare Fiscală) szembeni pénzügyi kötelezettségekre mind az ANAF által átvett kötelezettségekre.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X