TÖRVÉNYTÁR: Készpénz bevallásának kötelezettsége az EU határán


-A A+

A Hivatalos Közlöny április 24-ki, 235. számában jelent meg az Országos Pénzügyeket Kezelő Ügynökség (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF) 1534/2013 sz. rendelete, mely új formanyomtatványt vezet be, 2013. április 27-ki hatállyal, azok számára, akik az Európai Únió határának átlépésekor (be-vagy kilépéskor) 10.000 eurónál nagyobb értékű készpénzzel rendelkeznek.

Ezt a kötelezettséget az Európa Tanácsnak 1889/2005 sz. szabályozása vezette be azzal a céllal, hogy „harmonizált szabályokat állapítson meg a közösség területére belépő, illetve az azt elhagyó készpénz hatáskörrel rendelkezők hatóságok általi ellenőrzésére”.

A szabályozás szerint „hatáskörrel rendelkező hatóságok” a tagállamok vámhatóságai, vagy bármilyen egyéb, e rendelet alkalmazására a tagállamok által felhatalmazott hatóság. Az említett szabályozás készpénznek tekinti:

a) a bemutatóra szóló átruházható értékpapírokat, beleértve a bemutatóra szóló pénzügyi eszközöket, például utazási csekkek; olyan átruházható értékpapírok (beleértve a csekkeket, váltókat és fizetési megbízásokat), amelyek vagy fiktív kedvezményezett részére – korlátozás nélkül – bemutatóra szólnak, vagy egyébként olyan jellegűek, hogy az értékpapír tulajdonjoga az átadással kerül átruházásra, valamint az aláírt, de a kedvezményezett nevét nem jelző hiányos értékpapírok (beleértve a csekkeket, váltókat és fizetési megbízásokat);

b) valuta (bankjegyek és pénzérmék, amelyek csereeszközként forgalomban vannak).

Nyilatkozattételi kötelezettsége van annak a közösségbe belépő, vagy közösséget elhagyó fizikai személyeknek, aki 10.000 eurót vagy azt meghaladó készpénzt tart magánál. A nyilatkozatot azon tagállam hatóságánál kell letenni, amelyen keresztül az illető személy a közösségbe belép vagy elhagyja azt (például egy Törökországba, Bulgárián keresztül utazó romániai személy, a bolgár hatóságoknál kell letegye valutabevalló nyilatkozatát). A nyilatkozattételi kötelezettség nem teljesül, amennyiben a közölt információ téves vagy hiányos.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

a) a nyilatkozat tevő teljes nevét, születése idejét és helyét, valamint állampolgárságát;

b) készpénz tulajdonosát;

c) a készpénz tervezett címzettjét;

d) a készpénz összegét és fajtáját;

e) a készpénz származását és tervezett felhasználását;

f) a szállítási útvonalat;

g) az utazásra használt szállítóeszközöket.

Az információt a nyilatkozatot átvevő tagállam rendelkezésének megfelelően – írásban, szóban vagy elektronikus formában kell közölni. A nyilatkozattevőnek azonban, kérésére, jogában áll az információt írásban benyújtani, írásos nyilatkozat benyújtása esetén a nyilatkozattevő részére, kérésre, záradékkal ellátott másolatot kell kiállítani.

Minden információ, amely jellegénél fogva bizalmas, vagy amelyet bizalmas módon adtak meg, szakmai titoktartás alá tartozik. Ezeket az információkat a hatáskörrel rendelkező hatóságok nem hozhatják nyilvánosságra az információt szolgáltató személy vagy hatóság kifejezett engedélye nélkül. Az információ közlése megengedett, ha arra a hatáskörrel rendelkező hatóság a hatályban levő rendelkezések értelmében köteles, különösen hatósági eljárással kapcsolatban. Az információk nyilvánosságra hozatalának vagy közlésének teljesen meg kell felelnie a hatályos adatvédelmi rendelkezéseknek.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X