TÖRVÉNYTÁR: Szociális juttatások növelése


-A A+

A média, köztük a maszol.ro is közölte azt a hírt, hogy a kormány 2013. július 1-jétől felemeli a különböző szociális juttatások értékét. Tekintettel arra, hogy ezek a közlemények általában csak a jövedelmek növekedésének átlagos százalékaira korlátozódtak, nem érdektelen köztudomásra hozni a megnövelt juttatások tényleges összegét. Ezek kiszámításánál azokat az adatokat vettük figyelembe, melyeket a juttatások növelését elrendelő törvényerejű sürgősségi kormányrendelet ír elő (ordonanţa de urgenţă nr. 42/2013 – megjelent a Hivatalos Közlöny május 21-ki, 287. számában).

I. A legkisebb garantált jövedelem értéke (venitul minim garantat)

A törvény előírása szerint ennek a juttatásnak az összegét az „országosan megállapított mérvadó szociális mutató – indicator social de referinţă -ISR” alapján állapítják meg. 2013-ban az ISR értéke havi 500 lej. Ebből kiindulva 2013-ban és 2014-ben a havi legkisebb garantált jövedelmek, a különböző családi helyzetekben, lejben kifejezve, a következők:

A legkisebb garantált jövedelemben részesülőknek ez idáig minden hónapban igazolniuk kellett, hogy nincs jövedelmük, ami meghaladná a legkisebb garantált jövedelem összegét, július 1-je után csak minden harmadik hónapban kell ezt az igazolást benyújtani.

II. Családfenntartás céljából nyújtott juttatás (alocaţia pentru susţinerea familiei)

Azoknak a családoknak a számára, ahol az egy családtagra jutó nettó jövedelem nem haladja meg a havi 200 lejt, a gyermekekért járó havi juttatás értéke lejben:

Amennyiben az egy családtagra jutó havi nettó jövedelem 200 és 530 lej között van (a június 30-ig a nettó jövedelem felső határértéke havi 370 lej) a következő juttatás jár a gyermekekért:








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X