TÖRVÉNYTÁR: Rászorulók támogatása a téli időszakban


-A A+

A Hivatalos Közlöny augusztus 29-i, 548. számában jelent meg a kormány törvényerejű rendelete (Ordonanţa Guvernului nr. 27/2013), mely megváltoztatja és kiegészíti az eddig érvényben levő, a lakosság szociális védelmére szolgáló, téli időszakra hozott intézkedéseket előíró szabályozásokat.

A rendelet újonnan pontosítja, hogyan kell értelmezni a szabályozásban foglalt egyes kifejezéseket, mint például:

a) rászoruló fogyasztó - consumator vulnerabil (azok a családok, egyedülálló személyek, akik saját erejükből képtelenek kifizetni a téli fűtésköltségeket);

b) átlagos havi fogyasztás - consum mediu lunar (a lakások méretei, a téli időszak és a zónánkénti átlaghőmérséklet figyelembe vételével megállapított, gigakalóriában kifejezett fogyasztási határérték, melynek túllépése esetén nem jár támogatás);

c) hőmérsékleti övezet - zona de temperatură (az ország megyénkénti felosztása a sokévi átlaghőmérséklet alapján);

d) család – familie (férj, feleség, gyermek és minden olyan személy, rokoni kapcsolattól függetlenül, akik együtt laknak, ott van bejelentett állandó vagy ideiglenes lakhelyük, szerepelnek a lakók nyilvántartásában – cartea de imobil – és figyelembe veszik őket a lakásfenntartás közös költségeinek az elosztásában);

e) állandó vagy ideiglenes lakhely – locuinţă de domiciliu sau de reşedinţă;

f) hideg időszak – sezon rece (november 1. és a következő év március 31. közötti időszak);

g) lakás fűtésköltségeinek a támogatása - ajutor pentru încălzirea locuinţei (az állami, illetve helyi költségvetésből fizetett támogatás értéke a fűtésköltségek részleges átvállalása céljából);

h) a lakás fűtéstámogatásának haszonélvezője - titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei (ez lehet a családfő, a család hivatalosan felhatalmazott képviselője, egyedül lakó személy).

A szabályozás újdonsága, hogy a támogatás értékét nem lejben, hanem az úgynevezett mérvadó szociális mutatóban (indicator social de referinţă- ISR) fejezi ki. Ennek értéke jelenleg 500 lej. Könnyebbség érdekében a támogatások nagyságát a továbbiakban és az alább közölt táblázatokban feltüntetett értékeket lejbe átszámítva közlöm.     

Központi fűtésszolgáltatásban részesülő családok akkor jogosultak fűtéstámogatásra, ha az egy főre eső havi nettó jövedelmük kisebb mint 786 lej, egyedülálló személy esetében 1082 lej. A támogatások értékét az alábbi táblázatok tartalmazzák:

Központi fűtésszolgálatban részesülő, egyedülálló személyek, akik egy havi nettó keresete787 és 1082 lej között van, jogosultak a fűtésköltségük 10%-val egyenlő támogatásra.

Ugyancsak a központi fűtésszolgálatban részesülők a fenti táblázatban foglalt, az állami költségvetés által fedezett támogatásokon kívül jogosultak a helyi közigazgatási egység költségvetéséből fedezett segélyre. Ennek értékét az állami támogatás összegének százalékában állapítják meg az alábbi táblázat alapján:

Gázfűtést vagy villanyfűtést használók is részesülhetnek segélyben, a helyi költségvetés terhére, a táblázatban foglalt állami támogatáson kívül. Ennek nagyságát a helyi tanács állapítja meg. A gázzal illetve villannyal fűtők számára megítélt segély és az állami támogatás összege nem haladhatja meg a havi gáz, illetve villanyszámla értékét. Villanyfűtésért csak azoknak jár támogatás, akiknek nincs lehetősége fűtés céljából más hőforrást használni.

A fűtéstámogatásra jogosult minden román vagy más országnak az állampolgára, valamint a hontalanok (apatrizi), ha állandó vagy ideiglenes lakhelyük van Romániában. A fűtéstámogatás értékét nem veszik figyelembe, amikor megállapítják a szociális segélyre, illetve családfenntartási járulékra való jogosultságot.

A fűtéstámogatás elnyeréséhez szükséges egy ezt igénylő kérvény benyújtása, amihez mellékelni kell egy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot a család összetételéről valamint jövedelméről.

A polgármesteri hivatalok jogosultak bármilyen információt, okiratot beszerezni arról, ami igazolja a nyilatkozatban szereplő adatok hitelességét. A villanyfűtéssel ellátott lakások esetében kötelező a kérvény beadása utáni 15 nap alatt kivizsgálni a támogatásra való jogosultság hitelességét.

A támogatás igénylésére szolgáló kérvényt és saját felelőségre kiállított formanyomtatványt, a központi fűtésszolgáltatásban részesülők a tömbház ügykezelőjétől (adminisztrátorától), a gáz, villany, fa, olaj és szén használata esetében a polgármesteri hivataltól lehet beszerezni. Ezeket ugyanoda kell, az adatokkal kitöltve, október 16-ig beadni.

A támogatás értékét a hőt, gázt, villanyt szolgáltató, havonta vonja le a fűtésszámlából, a fával, olajjal, és szénnel fűtők támogatását a polgármesteri hivatalok fizetik ki, egy vagy több tételben, az érdekelt felek között kötött megállapodás szerint. Ez utóbbi támogatásokat a polgármesteri hivatalok megadhatják természetben is, a támogatás értékének megfelelő fa, olaj vagy szén mennyiség rendelkezésre bocsájtása formájában.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X