TÖRVÉNYTÁR: Leépített köztisztviselők újraalkalmazása


-A A+

A köztisztviselők körében végrehajtott nagyszámú elbocsátások a munkanélküliek amúgy is nagy létszámának a növeléséhez vezettek. Ezen a helyzeten kíván segíteni a Hivatalos Közlöny augusztus 29-ki, számában megjelent törvényerejű sürgősségi kormányrendelet (ordonanţa de urgenţă. 82/2013) a 188/1999 sz., a köztisztviselők rendjéről szóló törvény kiegészítéséről és módosításáról.

A rendelet indoklásából megtudjuk a törvénykező célja az érvényben lévő szabályozás kiegészítésével és módosításával megkönnyíteni azoknak a köztisztviselőknek az újraalkalmazását, áthelyezését, akiket saját hibájukon kívül építettek le, veszítették el állásukat.

Az állásukat vesztett köztisztviselők új munkahelyre való átcsoportosítása ezután csak az érdekelt közigazgatási hivatalok, intézmények, valamint az érintett személy beleegyezésével történhet a szóban forgó törvénymódosítás előírása szerint. A jövőben egy köztisztviselői állás betöltésére szolgáló intézkedések kezdeményezésétől számított 10 napon belül a Köztisztviselők Országos Ügynöksége (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici), a rendelkezésére álló nyilvántartás alapján megállapítja, hogy van-e olyan, megfelelő felkészültséggel rendelkező, átcsoportosítás útján újraalkalmazható köztisztviselő, aki elfoglalhatja a betöltésre váró köztisztviselői állást.

Amennyiben ilyen személy nem létezik, vagy az érintett köztisztviselő, illetve hatóságok/intézmények nem egyeznek bele a betöltetlen köztisztviselői állás átcsoportosítás útján való elfoglalásával, az Országos Ügynökség értesíti erről az állás betöltését kezdeményező hatóságot/intézményt és ugyanakkor kinevez egy eljárási felelőst (responsabil de procedură), akinek az lesz a feladata, hogy ellenőrizze az állás betöltésére szervezett versenyvizsga lefolytatása törvényes feltételeinek betartását és részt vegyen a bizottságban, mint annak rendes tagja.

Ha egy hatóság illetve közintézmény keretében léteznek betöltetlen köztisztviselői állások, ezeket felajánlhatják azoknak a felmondási (preaviz) időben levő leépített köztisztviselőknek, akiknek a munkaszerződését a hivataluk átszervezése miatt, vagy azért bontották fel mert vissza kellett vegyenek egy törvénytelenül elbocsátott köztisztviselőt. Ugyanezekben az esetekben, ha nem létezik betöltetlen köztisztviselői állás, valamint ha az eddig munkát adó hatóság/intézmény megszűnik, akkor az illetékesek kérhetik az országos ügynökségtől, hogy bocsájtsa  rendelkezésükre az országosan nyilvántartott betöltetlen köztisztviselői állások listáját, amelynek a figyelembe vételével, az állás nélkül maradt köztisztviselő, ha neki megfelel, jogosult a felmondási idő alatt szolgálati áthelyezésre (transfer înteresul serviciului) vagy kérheti az áthelyezését.

A köztisztviselők átcsoportosításakor (redistribuire) figyelembe kell venni az érintett személy által előzőleg betöltött állás kategóriáját, osztályát és fokozatát (categoria, clasa şi gradul).

A fentiekben ismertetett szabályozás alapján nemrég több állását vesztett RMDSZ főtisztviselőt neveztek ki új munkahelyükre.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X