Munkaadók figyelmébe


-A A+

Az alábbiakban szeretném felhívni mindazoknak a figyelmét, akik alkalmazottakat foglalkoztatnak, és mint ilyenek kötelesek havonta/évnegyedenként jelentést benyújtani az egységük székhelye szerinti illetékes pénzügyigazgatósághoz, az úgynevezett 112 sz. nyilatkozatot (Declaraţie 112).

Ez a nyilatkozat tartalmazza a vállalkozás/intézmény/munkaerőt foglalkoztató (gazdasági) egység adatait, amelyek a szociális hozzájárulási kötelezetteség (contribuţii sociale), jövedelemadó (impozitul pe venit) és a biztosított személyek névszerinti listájára (evidenţa nominală a persoanelor asigurate) vonatkoznak.

A Hivatalos Közlöny augusztus 21-ki, 600. számában jelent meg a pénzügyi, munkaügyi és egészségügyi miniszter közös, 1045/2084/793/2012 sz. rendelete az említett 112. nyilatkozat kiállításának és benyújtásának új rendszeréről.

Az érdekeltek tudják, a 112 sz. nyilatkozat bejelentési kötelezettségéről a 2010 évi 1397 sz. kormányrendelet intézkedik (megjelent a Hivatalos Közlöny 2010. december 31-ki, 897. számában). A most megjelent miniszteri rendelet legfőbb újdonsága, hogy 2012 júliusi adatokat, melyeknek benyújtási határideje 2012. augusztus 25., kizárólag elektronikus úton, a rendelet 1 sz. mellékletében közölt PDF állományon (fişier PDF) kell benyújtani és internet útján elküldeni az „e-România" portálra.

Ami nagyon fontos: a beküldőnek rendelkeznie kell a törvényesen elismert elektrónikus aláírással a 2001 évi 455 sz. törvény (megjelent a Hivatalos Közlöny 2001. július 31-ki, 429. számában) előírása szerint.

A 112 sz. nyilatkozatot havonta kell elküldeni a következő hónap 25-ig. Kivételt képeznek az alább felsorolt intézmények, melyek elküldhetik évnegyedenként jelentésüket, az évnegyed utáni hónap 25-ik napjáig:

a) nem nyereség érdekelt, jogi személyiséggel rendelkező társaságok és alapítványok, kivéve a közintézményeket, melyeknek az előző évben az alkalmazottak átlag száma legtöbb 3 volt;

b) azok a nyereség befizetésére köteles jogi személyek, melyeknek a jövedelme az előző évben nem haladta meg a 100.000 eurót és az alkalmazottak átlag száma nem haladta meg a kettőt;

c) azok a jogi személyiséggel rendelkező mikróvállalatok, melyeknek az előző évben az alkalmazottak átlagszáma kisebb volt, mint 3;

d) gazdasági tevékenységre felhatalmazott természetes személyek, egyéni vállalkozások, szabadfoglalkozású természetes személyek, természetes személyek által létesített jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, egyéni munkaszerződéssel rendelkező természetes személyek.

Az évnegyedenként benyújtandó nyilatkozatra jogosultak is, adataikat minden hónapra külön kell bejelenteniük.

A 112 sz. nyilatkozat elkészítéséhez ad segítséget és útmutatást a szakminisztérium által rendelkezésre bocsátott kezelési program (program de asistenţă), amit le lehet tölteni a www.anaf.mfinante.gov.ro honlapról.

Akik a 2012. július 1. előtti adatokat még nem jelentették be, vagy azokat kijavítani kívánják, ezt az eddig érvényben levő, a fent említett 1397/2010 sz. kormányrendeletben előírt utasítások alapján tehetik meg és elküldhetik papír formában is, lepecsételve és aláírva, postai úton is, térti vevénnyel (confirmare de primire).

Tekintettel arra, hogy a 112 sz. nyilatkozat tartalmazza az alább felsorolt adatokat, ezeket 2012. július 1-jétől nem kell bejelenteni a 100 számú nyilatkozatban is:

- szellemi foglalkozásokból származó jövedelemadó;

- könyvelési, műszaki, jogi, bíróságon kívüli szakmai véleményadásból származó jövedelemadó;

- a Polgári Törvénykönyv alapján megkötött polgári szerződések/egyezmének (contarcte/convenţii civile) alapján, vagy ügynöki megbízás alapján szerzett jövedelmek adója;
- mezőgazdasági tevékenységbél származó jövedelemadó;

- mikróvállalatokkal, természetes személyek által megkötött társulásokból származó jövedelemadó.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X