TÖRVÉNYTÁR: Újévtől újabb közteher van kilátásban


-A A+

A Kormány szeptember 20-án, a Hivatalos Közlöny 593. számában tette közzé törvényerejű sürgősségi rendeletét (OUG 88/2013) egyes pénzügyi-költségvetési intézkedésekről. A jogszabálynak három, különböző tárgyú, fejezete van:

1. A közintézmények (entităţi publice) költségvetése, törvényes kötelezettségvállalása és pénzügyi helyzetének ellenőrzésére, felülvizsgálatára és megfigyelésére (monitorizálására) szolgáló országos rendszer bevezetése és működtetése;

2. A közintézmények által tervezett beruházások prioritási sorrendjének megállapítására szolgáló alapelvek és ezek gyakorlatba ültetésének rendszere;

3. A Pénzügyi Adótörvénykönyv (Cod fiscal) kiegészítése, egy újabb közteher bevezetésével, a javak használatba/bérbe adásából származó jövedelem után felszámítandó egészségügyi hozzájárulás, 2014. január 1-jei kezdettel hatályba lépő, befizetésének kötelezettségéről.

A következőkben, mivel az tartalmaz sokakat érintő rendelkezéseket, a 3. fejezetben foglalt szabályozásokat fogom ismertetni.

A javak bérbeadásából származó jövedelem után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (contribuţie la asigurări de sănătate) értékét a következőképpen számítják ki. A bérbeadás nyomán keletkezett bruttó jövedelemből levonnak 25%-ot, a bérbeadó költségeinek fedezésére. A jogalkotó nem tisztázza melyek azok a költségek, amelyeket figyelembe vettek az említett százalék megállapításánál, de feltehetően ide tartoznak az ingatlanadó, a javak amortizációja, semmi esetre sem a javak használatával kapcsolatos kiadások (fűtés, világítás, vízfogyasztás, szemételhordás stb.), melyek a bérleti szerződés szerint rendszerint a bérlőt terhelik. Az egészségügyi hozzájárulás összegének megállapításánál figyelembe vett, a fenti eljárás szerint kiszámított bérbeadásból származó havi jövedelem nem lehet kisebb, mint az országos havi legkisebb bruttó jövedelem (ez jelenleg 800 lej) és nem lehet nagyobb, mint az országos havi bruttó átlagjövedelem ötszöröse (ez 2013-ban 5 x 2.223 = 11.115 lej). Ugyanilyen módszerrel és ugyanazon határértékek figyelembevételével számítják ki az egészségügyi hozzájárulás nagyságát azok számára, akiknek a termőföld bérbeadásából (arendare) származó jövedelme van.

Nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni az alábbi esetekben:

- ha a javak bérbeadásáról szóló szerződések száma meghaladja az ötöt;

- ha a saját személyi tulajdonban levő lakásból 1 vagy legtöbb 5 szobát turisztikai célból adtak bérbe;

- ha saját személyi tulajdonban levő lakásból több mint 5 szobát adtak bérbe turisztikai célból. Ebben a helyzetben az adózási kötelezettséget úgy számítják ki mint a független tevékenységből (activităţi independente) származó jövedelmek esetében.

A bérbeadó a jövedelme alapján kiszámított egészségügyi hozzájárulás nagyságát havonta  kell feltüntetnie az adóbevallásáról szóló nyilatkozatában  (declaraţie de impunere) és ennek három hónapi összegét negyedévenként, a negyedév utolsó hónapjának 25-ik napjáig be kell fizetnie az állami kincstárba (trezoreria statului). Akik termőföldjük bérbeadásából származó jövedelmük után fizetnek egészségügyi hozzájárulást, évenként kötelesek befizetni a hozzájárulás összegét.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X