TÖRVÉNYTÁR: Megváltozott a KKV-k beruházásainak támogatási módszere


-A A+

Az érdekeltek minden bizonnyal emlékeznek, augusztus elején közölte a maszol Kis és Közepes Vállalatok beruházásainak támogatása című ismertetőmet. Valószínűleg azt is tudják, hogy az általam ismertetett szabályozás (274/2013 sz. kormányhatározat) gyakorlatba ültetése szégyenletesen megbukott, mivel arra épült, hogy a támogatások elosztását központilag a Pénzügyminisztérium egyik intézménye fogja lebonyolítani online úton. Ez a módszer nem vállhatott be, ugyanis az ország minden részéről online benyújtott támogatás igénylések, ezek nagy száma miatt, leblokkolta a rendszert, lehetetlenné tette minden egyes kérvény átvételét és nyilvántartásba vételét.

Három hónap kellett, hogy kidolgozzanak egy újabb szabályozást a támogatások elosztási módozatáról. A Hivatalos Közlöny november 11-i, 689. számában jelent meg a 848/2013 sz. kormányhatározat az eredeti jogszabály módosításáról és kiegészítéséről. A november 14-i kezdettel hatályba lépett szabályozás a következő újdonságokat vezette be:

Ahhoz, hogy egy vállalkozás támogatáshoz jusson beruházásainak megvalósítására, meg kell szereznie a székhelye szerinti illetékes kis és közepes vállalkozások és szövetkezetek területi hivatalának (Oficiul teritorial pentru întreperinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie – OTIMMC) beleegyezését. Ez idáig ezt a beleegyezést a Pénzügyminisztériumtól kellett kérni.

Leegyszerűsítették az engedély megszerzését igénylő kérvényhez csatolandó okmányok listáját is. Ezután nem kell benyújtani a támogatás tárgyát képező beruházásra vonatkozó műszaki és gazdasági tanulmányt (studiu tehnico-economic), csak a beruházás tervét (plan de investiţii), melynek tartalmaznia kell:

a) általános adatokat a beruházás megrendelőjéről (beneficiar), ki képviseli a megrendelőt, ennek személyi adatait, a beruházás elnevezését és helyét;

b) a vállalkozás rövid ismertetőjét, mivel foglalkozik, mit termel;

c) milyen tevékenységre vonatkozik a beruházás, a CAEN kód megjelölésével, a vállalat tapasztalatát a szóban forgó tevékenységben;

d) a beszerzendő aktívák leírása, ha termelő vállalatról van szó, hogyan illeszkednek ezek az üzemi technológiába;

e) amennyiben a beruházás építkezésre is vonatkozik, akkor be kell mutatni ennek jellegét, elhelyezésének vázlatát (schiţa de amplasament), a beépítendő terület nagyságát;

f) a beruházás megvalósításának ütemtervét együtt az igényelt támogatás időközökre való elosztásával;

g) a vállalkozás pénzgazdálkodásának fejlődési folyamatát, kezdve a beruházás megvalósításának időszakával, folytatva az üzembe helyezését követő 3 év előrevetítésével;

h) az új munkahelyek létrehozásának időszakokra rögzített tervét. Újdonság, hogy a módosított törvény nem ír elő kötelezően egy bizonyos létszámú új munkahely létesítését és ennek keretében nem szabja meg az alkalmazandó munkanélküliek számát;

i) általános jellemzését a beruházásnak, különös tekintettel a vállalkozás pénzügyi helyzetére a beruházás megvalósítása és az utána következő 3 évben.

A támogatás igénylésére való beiratkozást a www.aippimm.ro honlapra kell elküldeni. Fel kell tüntetni a beiratkozó internet címét (user) és jelszavát. A beiratkozás elküldése utáni nap 10-ik órájától kezdve, 10 napon át, egészen az utolsó nap 20-ik órájáig, az igénylőnek el kell küldenie online a kitöltött beiratkozási formanyomtatványt. Ennek alapján döntik el a támogatást elnyerők listáját, figyelembe véve a következőket:

a) az online úton elküldendő, helyesen kitöltött formanyomtatványt csak egyszer lehet eljuttatni a fent említett címre. A nyomtatványokat feldolgozó program nem engedi meg, hogy ugyanaz az igénylő két vagy több igénylést nyújtson be;

b) a beküldött adatok alapján a program automatikusan kiszámítja az igénylésre adott pontszámot. Ahhoz, hogy az igénylés elfogadható legyen legalább 60 pontot kell elérjen, a lehetséges legnagyobb megadható pontszám az 100;

c) a beiratkozások határidejének leteltével, az OTIMMC www.aippimm.ro honlapján közzéteszik az elfogadott igénylések listáját, ami után következi a pályázati feltételek betartásának adminisztratív ellenőrzése.

d) a támogatás finanszírozása a fent említett ellenőrzések folyamán megállapított pontszám nagysága szerint történik. Egyenlő pontszám esetében a következő prioritásokat veszik figyelembe:

– milyen tevékenységre vonatkozik az igényelt támogatás;

– az újonnan létesített munkahelyek száma;

– az igénylő a kkv-k melyik kategóriájához tartozik;

– a beruházás helye;

– 2012. december 31-én milyen összegű nyeresége volt a vállalkozásnak

– 2012. december 31-én mennyi volt a vállalkozás nettó nyeresége.

A felsorolt műveletek elvégzése után az elektronikus feldolgozó program sorszámot ad minden egyes nyilvántartásba vett igénylésnek. Ezt az úgynevezett RUE (Registrul unic electronic) sorszámot, elektronikus úton elküldik a támogatást igénylőnek. Ennek vétele után, 10 munkanap leforgása alatt, mindazok az igénylők, akik legalább 60 pontszámot értek el, el kell küldeniük a székhelyük szerinti illetékes OTIMMC hivatalnak, a támogatást igénylő kérvényüket, mellékelve a szükséges okmányokat, feltüntetve a borítékon a következőket:

– OTIMMC címe;

– „schema de minimis”;

– a RUE sorszámot;

– az igénylő pontos elnevezését;

– az igénylő cégbejegyzésének (registrul comerţului) számát;

– a pénzügyi adókódszámot (codul de înregistrare fiscală – CUI);

– az igényelt támogatás összegét;

– az igénylő pontos postacímét.

A beküldött igényléseket az OTIMMC keretén belül létrehozott bizottság értékeli ki és a kérvény beadásától számított 60 napon belül közölnie kell a három lehetséges válasz egyikét:

– elfogadták az igényelt támogatást;

– visszautasították a támogatás megadását;

– egyes adatok tisztázását kérik.

Az elfogadott igénylések finanszírozására a rendelkezésre álló költségvetési kereten belül, az elért pontszámok sorrendjében kerül sor. Annak érdekében, hogy minél több igénylést tudjanak kielégíteni, a beruházások értékének csak 90%-t támogatják, az eddigi 100% helyett. A támogatás lehetséges legnagyobb értékét is leszállították 200.000 euróról, 100.000 euróra. Így az előzetes számítások szerint 1.111 kis és közepes vállalkozásnak támogathatják a beruházásait.

Ahhoz, hogy a vállalkozás megkaphassa a megítélt támogatást, 50.70 típusú számlát (Disponibil din subvenţii şi transferuri) kell nyitnia a székhelye szerinti illetékes Kincstári pénztárnál (trezorerie).








EZT OLVASTA MÁR?

X