Módosító és kiegészítő rendelkezések


-A A+

I.
„A munkaadók figyelmébe" című ismertetőben az adóbejelentések elektronikus úton való benyújtásának módozatairól volt szó. Ezt egészíti ki a Hivatalos Közlöny augusztus 28-ki, 618. számában megjelent törvényerejű kormányrendelet (Ordonanţa Guvernului 16/2012) a pénzügyi eljárások törvénykönyve (Codul de procedură fiscală, O.G. 92/2003) egyes rendelkezéseinek módosításáról. Ezeknek alapján, 2012. november 1-jei hatállyal:

- elektronikus úton az „e-România" portálra benyújtott bejelentések dátumának a portálon feltüntetett nyilvántartásba vétel dátumát kell tekinteni, ahogy ez következik az elektronikus úton elküldött üzenet rögzítéséből, azzal a feltétellel, hogy a bejelentés tartalmát érvényesnek nyílvánították. Amennyiben a bejelentést nem ítéltlk érvényesnek, a bejelentési dátum az az időpont lesz mikor az érvényesítés megtörténik.

Kivételesen, ha a bejelentés az előírt határidő betartásával történt, és a bejelentés tartalmát nem érvényesítették mivel a bejelentés kitöltése nem az előírt módon történt, elfogadják a bejelentés dátumának az eredeti beküldési időpontot, ha a jelentés kiigazítására a hónap utolsó munkanapjáig kerül sor.

A pénzügyi eljárások törvénykönyvének egyébb fontosabb módosításai:

- az adókötelezettségek törlesztésének sorrendjéről szóló 115. cikkelyt a következőkkel egészítették ki „Amennyiben az adóhatóságok által megállapított kötelezettségekről van szó vagy bármilyen adóügyi bírságról (amenzi), ezek befizetésének sorrendjét az adófizető állapítja meg".

A kényszerű végrehajtás (executare silită) felfüggesztéséről szóló 148. cikkely előírásait is kiegészítették egy újabb lehetőséggel:

-az adókötelezettség kényszerű végrehajtását akkor is felfüggesztik, ha az érdekelt garancia levelet nyújt be. Amennyiben az adóhatóságok által megállapított adókötelezettségekkel szembe fellebbezést nyújtanak be a kényszerű végrehajtás felfüggesztődik, illetve el sem kezdődik ha az adófizető benyújt az illetékes adóhatóságokhoz egy, a fellebbezés tárgyát képező adókötelezettséggel egyenértékű banki garancialevelet. A garancia levélnek kibocsátásától számítva legkevesebb 6 hónapi érvényessége kell legyen. Ha a garancia levél érvényessége idején a fellebbezést teljes mértékben vagy részlegesen visszautasítják, az adóhatóság a garancia levél érvényessége utolsó napján behajtja az adótartozást amennyiben:

a) az adófizető nem fizeti ki a fellebbezés tárgyát képező kötelezettségét;
b) az adófizető nem nyújt be egy újabb garancialevelet;
c) egy bírói hatóság nem rendelte el, jogerős végrehajtható határozattal (hotărâre executorie), az adóhatóság által megállapított kötelezettség felfüggesztését.

A banki garancia levél tárgyát veszti ha:
a) a fellebbezést teljes mértékben elfogadták;
b) egy bírói hatóság, jogerős végrehajtható határozattal, elfogadja az adófizető által benyújtott, az adókötelezettség felfüggesztésére irányuló kérvényét.

II.
2012. július 24-én tették közzé a 148/2012 sz. törvényt a kereskedelmi műveletek elektronikus nyilvántartásba vételéről. Időközben az illetékes hatóságok minden valószínűséggel meggyőződtek arról, hogy a vállalkozások többsége nincs kellőképen felkészülve erre a feladatra. Ez a magyarázata annak, hogy a Hivatalos Közlöny augusztus 30-ki, 623. számában közzétették a kormánynak azt a törvényerejű rendeletét (O.G. 21/2012) mely a kereskedelmi műveletek elektrónikus nyilvántartásba vételének időpontját elhalasztotta 2013. január 1-jére.

III.
Az Okmányok az Európába vezető úthoz című cikkünkben részletesen ismertettem azt a miniszteri rendeletet ami bevezeti Romániába is azt a lehetőséget, hogy mindazok akik az EU egy másik tagországában kívánják tanulmányaikat folytatni vagy munkahelyet keresni kiállítathassák maguknak az úgynevezett „Europas okiratot".

Azt is megemlítettem, hogy az Europass egyik összetevője az egyetemi diplomához csatolandó melléklet. Ez, amint megírtam egy szabványosított leírása az elvégzett tanulmányi programnak, a diploma által igazolt tudományos fokozatnak, a tanulmányok folyamán elért eredményeknek.

Ezzel kapcsolatba hívom fel az érdekeltek figyelmét, hogy a Hivatalos Közlöny augusztus 28-ki, 618. számában jelent meg az oktatásügyi miniszter 5370/2012 sz. rendelete mely meghatározza mit kell tartalmazzon és milyen formában kell elkészíteni az Europass diploma mellékletét. Az okirat kétnyelvű kell legyen, románon kívül egy széles körben elterjedt nemzetközi nyelven. Érdekes módon meg is jelöli zárójelben, hogy ez lehet angol vagy francia.

IV.
Az oktatásügyi miniszter 5052/2012 sz. rendelete (megjelent a Hivatalos Közlöny augusztus 23-ki, 605. számában) lehetővé teszi az állami költségvetés terhére fedezni egyes költségeket melyek az egyetemek és főiskolák curriculumaikon kívüli tevékenységeire (activităţi extracurriculare) vonatkoznak. Ezel lehetnek tudományos, műszaki, művészeti és sport tevékenységek.

A rendelet szerint az állami főiskolai intézmények, a hallgatóikkal karöltve, szervezhetnek, cirriculumukon kívüli országos jellegű tevékenységeket és ezek fenntartására, saját jövedelmi forrásaikon kívül, kérhetnek támogatást az állami költségvetés terhére. Az állami költségvetésből elszámolható kiadások vonatkozhatnak a tevékenységben résztvevő egyetemi hallgatók szállítási, elszállásolási és étkezési költségeire, valamint a diákok tevékenységének jutalmazására. Ezeknek a határértékei a következők:

- szállítási költség, oda-vissza, diákonként: 30 lej;
- elszállásolási költség, naponként- diákonként: 25 lej;
- étkezési költség, naponként, egy diákra számítva: 35 lej;
- I. rendű prémium: 360 lej;
- II. rendű prémium: 285 lej;
- III. rendű prémium: 210 lej;
- dícséret (menţiune): 180 lej
- szervezési költségek, diákonként: 10 lej.
A tevékenységek lebonyolítása utáni 30 napon belül el kell számolni az állami költségvetésből kapott összegekkel.

V.
A Környezetvédelmi miniszter 2691/2012 sz. rendelete (megjelent a Hivatalos Közlöny augusztus 23-ki, 605. számában) módosítja az elhasznált autók lecserélését szabályozó pénzügyi útmutatás (Ghid de finanţare) azon előírásait amelyek a jogi személyek tulajdonában levő gépjárművekre vonatkoznak. A jövőben a jogi személyek tulajdonában levő autókra is érvényes az az előírás, hogy csak akkor lehet lecserélni ha legalább 10 év telt el a legyártásától. (Eddig ez a határérték a jogi személyek számára 5 év volt).

Ugyanakkor lecserélhetőnek tekinti azokat a gépjárműveket melyek a helyi közigazgatási hatóságok, illetve közintézmények (beleértve a kutatás és fejlesztési intézményeket) tulajdonában vannak és melyeket 2006. december 31. után vettek nyilvántartásba.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X