TÖRVÉNYTÁR: Emlékeztető


-A A+

Január 15-ig kell letenni a pénzügyigazgatóságokhoz a 220 sz. jövedelem bevallást (Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit) azoknak a természetes (helyte1elenül fizikai) személyeknek, akik 2013 folyamán jövedelemhez jutottak az alábbi tevékenységekből:

független tevékenységek (activităţi indepedente);

javak használatának átadásából (cedarea folosinţei bunurilor), kivéve a földbérletből (arenda) származó jövedelmet;

tényleges jövedelmek/költségek alapján adót fizető agrárgazdasági tevékenységek (activităţi agricole impuse în sistem real);

erdőgazdálkodás és haltenyészet (silvicultura şi piscicultura).

Az Országos Pénzügyeket kezelő Ügynökség – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF) értelmezése szerint, a fent említett adóbevallás leadására köteles minden természetes személy, aki pénz vagy/és tárgyak formájában jutott jövedelemhez (venituri în bani sau/şi în natură), egyénileg vagy egy jogi személyiség nélküli társaság, illetve egy jogi személyiséggel rendelkező polgári (civil) társaság keretén belül. Ugyancsak az ANAF értelmezése szerint függtelen tevékenységekből származó jövedelem a:

kereskedelemből (venituri coemrciale);

szabad foglalkozásból (profesii libere);

szellemi tulajdonjogból (drepturi de proprietate intelectuală) származó jövedelmek.

Nem kell benyújtaniuk a 220 sz. jövedelem bevallást azoknak a személyeknek akiknek az év folyamán a jövedelmüket kifizető intézmény adóelőleget vont le keresetükből (reţinere la sursă). Azok a személyek, akik több intézménytől jutottak jövedelemhez független tevékenységükért, külön jövedelem bevallást kell benyújtaniuk minden egyes jövedelemforrás számára.

Javak használatának átadásából származó jövedelemnek számít (ez lehet pénz vagy/és tárgyak formájában), minden ingó vagy ingatlan mások használatára való bérbeadása, függetlenül attól, hogy bérbeadó a javaknak a tulajdonosa, haszonélvezője (uzufructuar), vagy más törvényes alapon birtokosa.

Amennyiben a fent említett jövedelem forrása több bérbeadási szerződés alapján történik, minden egyes szerződésért külön jövedelem bevallást kell benyújtani. Ha a bérbeadási szerződés közös tulajdonra vonatkozik, minden egyes társtulajdonos külön adóbevallást nyújt be, a bevallott jövedelem az összjövedelemnek arra a hányadára kell vonatkoznia, mely megegyezik a köztulajdonban való részvétel hányadával.

Másképpen kell eljárniuk azoknak a természetes személyeknek, akiknek 2012. december 31-én több, mint 5 bérbeadási szerződésből volt jövedelme. Ez esetben jövedelem bevallásukat a független tevékenységekből származó jövedelmekre érvényes szabályok szerint kell megtenniük, nettó jövedelmük nagyságát ez utóbbira érvényes rendelkezések szerint kell kiszámítaniuk.

Javak átadásának használatából származó jövedelemnek számít, tehát be kell nyújtaniuk a 220 sz. jövedelem bevallást mindazon személyek, akik kiadnak, turisztikai célból, 1-től 5 szobát. A kitöltött formanyomtatványhoz csatolni kell a „Szálláshelyi kapacitás nyilvántartó lapját (Fişa capacităţii de cazare)”. Amennyiben a turisztikai célból kiadott szobák száma nagyobb, mint 5 a jövedelem bevallást és az adó nagyságának a kiszámítását a független tevékenységekre érvényes szabályok szerint történik.

Tényleges jövedelmek/költségek alapján adót fizető agrártevékenységeket végző személyek egyszerű könyvvitel (contabilitate în partidă simplă) szerint kell nyilvántartaniuk üzemvitelüket. Ide tartoznak a növénytermesztésből, szőlőgazdálkodásból, gyümölcstermelésből, állattenyésztésből és az állati termékek feldolgozatlan forgalmazásából származó jövedelmek.

Erdőgazdálkodásból és halgazdaságokból származó jövedelmek bevallását a független tevékenységek számára megállapított szabályok szerint kell megtenni, a nettó jövedelmet a tényleges adatok alapján kell megállapítani.

                                                                       








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X