TÖRVÉNYTÁR: Még egy lépés az egyenlő esély útján


-A A+

2010 júliusában fogadta el az Európa Parlament és az Európa Tanács a 2010/41/UE sz. Irányelvet, mely egyenlő eljárást kíván bevezetni a férfiak és a nők számára a gazdasági vállalkozásokban való részvételükben. Majdnem négy évnek kellett eltelnie, hogy a romániai jogalkotás átvegye a fent említett alapelvet és kihirdessék azt a törvényt, mely megfelelően kiegészíti a természetes személyek egyéni vagy családi vállalkozásokban végzett munkáját, illetve gazdasági tevékenységre felhatalmazott egyének tevékenységét szabályozó jogrendet. A Hivatalos Közlöny január 10-ki, 15. számában jelent meg az erről szóló 4/2014 sz. törvény, melynek fontosabb rendelkezéseit az alábbiakban ismertetem.

Egyéni vállalkozók, gazdasági tevékenységre felhatalmazott személyek házastársai (férj vagy feleség) anélkül, hogy be lennének jegyezve a cégbejegyző hivatalnál (registrul comerţului) mint a vállalkozás vezetői, illetve a tevékenység elvégzői, vagy szerepelnének mint a vállalkozás alkalmazottjai, úgy tekinthetők mint akik tevékenykednek a vállalkozás keretében.

Azok a román vagy bármelyik EU tagország állampolgárai, akik gazdasági tevékenységet folytatnak Romániában:

egyénileg, mint gazdasági tevékenységre felhatalmazott személyek (persoane fizice autorizate – PFA);

mint egyéni vállalkozás tulajdonosai;

családi vállalkozás tagjai

kötelesek, saját felelősségükre kiállított nyilatkozat és a házasságot bizonyító okirat alapján bejegyeztetni a cégbejegyző hivatalnál, amennyiben a házastárs állandó jelleggel részt vesz a vállalkozás tevékenységében. Ha ez a tevékenységben való részvétel megszűnik, azt 15 napon belül be kell jelenteni, ugyancsak saját felelősségre kiállított nyilatkozat alapján.

Gazdasági tevékenységre felhatalmazott személyeknek, egyéni, családi vállalkozások tulajdonosainak házastársai részesei lehetnek, megfelelő szerződés megkötése alapján, az állami nyugdíjrendszernek, a munkanélkülieket támogató biztosítási alapnak, valamint az egészségügyi biztosítási alapnak.

A törvény kiegészítés 2014. február 10-én lép életbe.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X