TÖRVÉNYTÁR: Jövedelembevallás nyugdíjjogosultság elnyeréséért


-A A+

Egyes tevékenységi ágakban működő személyek jogosultak az állami nyugdíjrendszerbe való részvételre. Ezek számára fontos kötelezettség január 31-ig benyújtani az állandó vagy ideiglenes lakhely szerint illetékes pénzügyigazgatósághoz a 600 sz. nyilatkozatot (Declaraţie privind venitul asigurat la sisitemul public de pensii).

Ez a kötelezettség azokra vonatkozik akik:

a.) egyéni vállalkozásokat vezetnek;

b.) tagjai családi vállalkozásoknak;

c.) gazdasági tevékenységre felhatalmazott személyek (persoana fizică autorizată–PFA);

d.) szabad foglalkozásokból szerzik jövedelmüket;

e.) azok a szellemi tulajdonból eredő jövedelmek birtokosai, akiknek a jövedelemadóját egyszerű könyvelés segítségével, tényleges költségeik alapján állapítják meg.

A nyilatkozatot 2 példányban kell elkészíteni, ebből egyet kell eljuttatni a pénzügyigazgatósághoz, közvetlenül vagy postán térti vevény (confirmare de primire) formájában. Lehet elektronikus úton is elküldeni, de ehhez szükséges a feladó elektronikus aláírásra való joga.

A nyugdíjra jogosultak a nyilatkozatban fel kell tüntetniük azt a havi jövedelem nagyságot, aminek az alapján kívánják megállapíttatni nyugdíjuk összegét. Ez nem lehet kevesebb, mint az országos havi bruttó átlagjövedelem 35%-a és nem lehet nagyobb, mint az említett jövedelemnek az ötszöröse. 2014-ben, mivel az előrejelzett oszágos bruttó havi átlag jövedelem 2.298 lej, a legkisebb bejelenthető havi jövedelem nagyság 804 lej, a legnagyobb 11.490 lej.

A megjelölt jövedelem értéke alapján ennek 31,3%-t kell a nyugdíjalapra befizetni. Tehát havi legkevesebb 252 lejt, illetve legtöbb 3.596 lejt. Mivel 2014-ben a havi nyugdíjpont értéke 790,7 lej, ahhoz hogy valaki ezzel egyenértékű havi nyugdíjra nyerjen jogosultságot, az országos havi átlagkeresettel, azaz 2.298 lejjel egyenlő jövedelem után kellene befizesse hozzájárulását a nyugdíjalapra, tehát havi 719,3 lejt.

Nem kötelesek a 600 sz. nyilatkozatot letenni:

- azok az adófizetők akiknek az előző évben elért nettó jövedelmük, illetve a

megállapított szabvány jövedelmük (norma de venit) 1/12-ik része kisebb, mint az országos havi bruttó átlagjövedelem 35%-a, azaz 804 lej;

- azok a személyek, akik mint alkalmazottak vagy munkanélküli segélyben részesülők, állami nyugdíjra jogosultak;

- azok, akik más nyugdíjalapokból szereztek nyugdíjjogosultságot (ügyvédek, egyházi

 személyek stb.).

A fentiekben felsorolt személyeknek kötelező egészségügyi biztosítást is kötni és befizetni az egészségügyi pénztár javára (CASS) jövedelmük 5,5%-t. Ennek a hozzájárulásnak az összegét vagy a tényleges bevételek és költségek, vagy a szabvány jövedelem nagysága alapján számítják ki.

A nyugdíj és egészségügyi alapokra befizetendő hozzájárulást negyedévenként, minden negyedév utáni 25-ig kell befizetni.

Nem kötelező, hanem opcionális (szabadon választható) a munkanélküliek segély alapjára való befizetés. Ilyen biztosítást köthet minden 18. életévét betöltött személy, aki hozzájárulást fizet a nyugdíj és az egészségügyi alapra. A munkanélküli segélyalapra való befizetés nagysága nem lehet kisebb, mint az országos legkisebb bruttó jövedelem (ez 2014 első félévében havi 850 lej) 0,5%, tehát havi 4,25 lej és nem lehet nagyobb, mint az országos havi bruttó átlag jövedelem ötszörösének 0,5%, tehát 57,45 lej.

Opcionális a betegszabadságért kifizetendő járulékára való jogosultságot adó alapra is a befizetés. Ezért a jogosultságért a jövedelemadó megállapításánál felhasznált összeg 0,85%-t lehet befizetni.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X