Szárazság okozta kárért járó támogatás


-A A+

A Hivatalos Közlöny szeptember 7-ki, 639. számában jelent meg az a kormányhatározat (Hotărârea Guvernului nr. 897/2012), mely kártérítésben részesíti azokat a földművelőket, akiknek a 2011- 2012 évi szárazság kárt okozott a földművelésből származó termésében.

A támogatás az EU-ban alkalmazott minimis támogatási rendszer szerint történik, az Országos Meterológiai Szolgálat által kiadott jelentések alapján, melyek részletesen igazolják a szárazság elterjedését, jellegzetességét és intenzitását.

A kártérítés a szántóföldek termésében ért károkért jár. Nem adnak ilyen jellegű támogatást azoknak akik részesültek:

a) olyan jellegű támogatásban, melyeknek összegét a termés ára, illetve a piacra küldött mennyisége alapján állapították meg;

b) melyek az exportra szánt termésért járnak;

c) melyek azokért a termékekért adnak, melyek import árút kívánnak helyettesíteni belföldi termékekekkel.

Jár a támogatás:

- földet művelő természetes személyeknek;

- azoknak a mezőgazdasági termelőknek akiknek van termelési engedélyük (persoane fizice autorizate), családi társaságoknak, egyéni és családi vállalkozásoknak, valamint bármely másféle, jogi személyiséggel rendelkező vagy anélküli, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó társaságnak.szarazsag

A kártérítés értéke 100 lej hektáronként és azoknak jár, akik legalább 1 és legtöbb 10 ha. szántóföldön gazdálkodnak és akik a legutóbbi 3 évben nem részesültek minimis jellegű támogatásban, melynek értéke meghaladta a 7.500 eurót. A támogatást egy összegben folyósítják 2012. november 1-jétől kezdve. Akik a szárazság okozta kárért támogatásban részesültek, a támogatás elnyerésétől számítva 3 évig nem mondhatnak le a termőföldjük megműveléséről.

A támogatás igénylését 2012. október 15-ig lehet benyújtani az illetékes megyei mezőgazdasági igazgatósághoz kitöltve a kormányhatásrozat 1. sz. mellékletében található formanyomtatványt.

Az igényléshez csatolni kell:

a) az igénylő személyazonossági igazolványának másolatát;

b) igazolást egy érvényben levő bank/kincstári folyószámla létezéséről;

c) másolatát a 2012-re érvényes földterületért járó kifizetést igénylő kérévnynek, melyet hitelesít „megfelel az eredetinek- conform cu originalul" felirattal a Mezőgazdasági Kifizetések és Közbenjárások illetékes Ügynöksége (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură);

d) eredetiben azt a dokumentumot mely igazolja, hogy a Mezőgazdasági Nyilvántartásba (Registrul Agricol) szerepel az igénylő mint a támogatásra jogosult szántóföld megmunkálója.

Az a) bekezdésben feltüntetett okmányt eredetiben is fel kell mutatni. Amennyiben a támogatást igénylő több megye területén művel meg kártérítésre jogosult szántóföldet, akkor beadhat több erre vonatkozó kérvényt, azzal a feltétellel, hogy a benyújtott igénylések összessége nem haladja meg a fent említett maximális földterület nagyságot.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X