Újdonságok a törvényalkotásban


-A A+

A legfontosabbal: a 2012. augusztus 23-án elfogadott és még aznap, a 606. számú Hivatalos Közlönyben megjelentetett 44. sürgősségi kormányrendelettel 2013. február 1-jére halasztották az új Polgári eljárási törvénykönyv hatályba lépését, amit az anyagi háttér megteremtésének szükségességével és a felkészülés időigényességével indokoltak. Addig tehát (hacsak nem lesz újabb halasztás), a régi perrendtartási törvénykönyv marad hatályban.

A másik jogszabály, amelyről most csak röviden szólok: a 2012. évi 133. törvény, amely a 2012. július 24-i 506. számú Hivatalos Közlönyben (és az interneten)
olvasható. Ezzel hagyták jóvá, igen jelentős kiegészítésekkel a még 2010-ben hozott 64. számú sürgősségi kormányrendeletet, amellyel szinte teljesen átírták az 1996. évi 7. számú kataszteri, közismertebb nevén: a telekkönyvi törvényt.

Az „átírás" tehát folytatódott. Ebben jelent meg először az a törvényi lehetőség, hogy egy igen bonyolult és többlépcsős, „ vegyes ", közigazgatási és bírósági eljárásban a birtokosok tulajdonosokká válhassanak, de csak azok, akiket a törvény mindenki által elismert, vitathatatlan birtokosi minőséggel rendelkező személyeknek nevez (posesor cunoscut ca proprietar necontestat).

Az eljárás keretszabályait a törvény 11/1-11/3. szakaszaiba iktatták be. Amolyan „köztes" eljárásról van szó, amely se nem jogügylet, közjegyzői hitelesítéssel, se nem per útján elérhető elbirtoklás, hanem a tulajdonosi jogcímmel nem rendelkező, de az ingatlant ténylegesen birtokló személynek megadja azt a lehetőséget, hogy a kataszteri hivatalon keresztül, topografus készítette és a hivatal által jóváhagyott dokumentáció alapján, az illetékes közjegyző megkeresésével, ennek az utóbbinak a betáblázást elrendelő bizonylatával (certificat pentru inscrierea in cartea funciara a posesorului ca proprietar) jogi megoldást biztosítson/ teremtsen ingatlana nevére történő betáblázásához, a tulajdonosi jogcíme eléréséhez.

Egyelőre az eljárás keretszabályai ismertek, amelyeket majd az Országos Kataszteri Ügynökség és a Közjegyzők Országos Szövetsége közös protokolluma részletez. Az eljárásban fontos szerephez jutnak majd a helyi polgármesteri hivatalok, amelyek – egyebek mellett – arról is kötelesek igazolást kiadni, hogy a kérdéses ingatlanok sem az állami központi és a helyi ( az önkormányzati ) köz- és magántulajdon részét nem képezik, amelyekre különben ezek a mostani új szabályok nem is alkalmazhatók.

A 11/1. szakasz 9. bekezdése lehetőséget teremt arra is, hogy ennek az eljárásnak a keretében a birtokosok a bekerített többletterületeket is magukra tábláztathassák, azoknak a többletterületeknek a kivételével, amelyeket valamelyik, a tulajdont visszaállító törvény alapján osztottak ki.

A 133. törvény III. cikkelye alapján elrendelték a 7. törvény újraközlését és újraszámozását (ezt legutóbb a 2006. évi 201. Hivatalos Közlönyben végezték el), tehát a kataszteri törvény egészében nemsokára elérhető és tanulmányozható lesz. Ha majd a beígért protokollum is nyilvánosságra kerül, az eljárás további részteleit is ismertetni fogom.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X