TÖRVÉNYTÁR: az autóvásárlásra bankba helyezett összegek visszatérítéséről


-A A+

A Hivatalos Közlöny március 4-ki, 156. számában jelent meg a 9/2014 sz. törvény, mely kiegészíti azokat a rendelkezéseket, melyeknek alapján kártalanítják azokat a természetes személyeket, akik bizonyos összegeket helyeztek el Takarékpénztárba (CEC-be) azzal a szándékkal, hogy feliratkozzanak egy személygépkocsi megvásárlóinak listájára.

A most megjelent jogszabály a következő újdonságokat tartalmazza:

            1. Nemcsak azok jogosultak a kártérítésre, akik a CEC egyik fiókjába helyezték el a gépkocsi vásárlásához szánt összeget, hanem azok is, akik az erre szánt összeget a B.R.D. – S.A. (Banca Română pentru Dezvoltare) egyik bankfiókjába fizették be.

            2. Azok a személyek, akik 1990. január 1-je előtt helyezték el a személygépkocsi vásárlásához szükséges összeget, a kártérítés összegének megállapításánál az 1990. január 1. és 2013. december 31. közötti időszakot veszik figyelembe.

            3. Akik 1990. január 1. után helyezték el gépkocsi vásárlásra szánt összeget, a kártérítés nagyságának a megállapításánál, a pénz befizetése napjától 2013. december 31-ig tartó időszakot veszik figyelembe.

            4. Amennyiben a kártérítést lehetővé tevő törvényben számításba vett adatok, melyek a kártérítésre jogosultak számára és a letett összegek értékére vonatkoznak, időközben megváltoznak, akkor a kártérítés összegének újonnan való megállapítása a pénzügyminisztérium javaslata alapján kormányhatározat formájában fog megtörténni. Ennek a műveletnek a lebonyolítása és a kormányhatározat meghozatala, a törvény szerint 60 nap alatt kell megtörténnie. Figyelembe véve a törvény életbelépésének napját (2014. március 9.), az említett kormányhatározatnak 2014. május 8-ig kell megjelennie. Ennek a kormányhatározatnak kell majd tartalmaznia azt is, hogyan és mikor kárpótolják azokat, akik rendelkeznek bírósági végleges határozattal, mely kötelezi az államot a kártérítés kifizetésére.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X