TÖRVÉNYÁR: Kedvező változások a pénzügyi adótörvénykönyvben


-A A+

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a kormány sürgősségi rendelete (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.8/2014) a Pénzügyi Adótörvénykönyv (Codul Fiscal) és más pénzügyi jogszabályok módosításáról, kiegészítéséről. Ezúttal a legtöbb változtatás az adófizetőre előnyös rendelkezés. Ezek a következők:

1. Az adókötelezettségek késedelmes, határidőn túli, befizetése esetében az egy napra számított késedelmi kamat 0,04%-ról 0,03%-ra csökken.

2. Az évi nyereségadó bevallását tartalmazó nyilatkozatot a jövőben nem kell láttamozza egy pénzügyi tanácsadó (consultant fiscal). Az adófizető csak ha kívánja igényelheti ezt a láttamozást. Tehát kötelezettség helyett saját akarattól függő lehetőséggé változik a nyereségadót bevalló nyilatkozat láttamoztatása.

3. A jövőben különleges fogyasztási adóval (accize) kell megterhelni a platinából, illetve az arany és platina kombinációjával készült ékszereket. Kivételt képeznek a jegygyűrűk.

4. Piacon, természetes személyeknek tilos reklám (promocionális) eladás címén olcsóbban adni az árút, mint annak beszerzési/gyártási ára. Ez vonatkozik például dohány, cigaretta, alkoholt tartalmazó italok eladására.

5. A pénzügyi hatóságok a jövőben, ellenőrzéseik során felhasználhatnak többrendű,  újonnan megnevezett módozatokat annak érdekében, hogy meghatározzanak egyes pénzügyi jelenségeket. Ilyenek lehetnek a szervereken tárolt adatok, on-line közlemények, hang és video felvételek.

6. Bevezették a bankszámlák befagyasztásának új, az adófizetőre kedvező, módszerét. Ezután a bankszámla befagyasztását, adókötelezettség be nem tarása miatt, az adóhatóság nem rendelheti el azonnali hatállyal, minden előzetes értesítés nélkül. Kötelezővé tették az adóhatóságok számára, ha be kívánják fagyasztani egy adófizető bankszámláját erről 30 nappal előbb értesítenie kell az érintett jogi vagy természetes személyt.

7. Az ÁFA visszafizetése esetében (rambursare TVA), ha a visszafizetendő összeg kisebb, mint 45.000 lej, az adóhatóság ezt azonnal meg kell tennie anélkül, hogy előzetes vizsgálatot végezzen az érintett adófizetőnél. Ez a megkönnyített módszer nem alkalmazható azokkal az adófizetőkkel szemben, akiknek a pénzügyi bizonyítványában (cazier fiscal) be vannak jegyezve pénzügyi bűncselekvények (fapte infracţionale).

8. Azok az adófizetők (ezek lehetnek jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok is), akiknek termőföldjei több helységben helyezkednek el és akiknek a jövedelmét szabvány jövedelem (norma de venit) alapján állapítják meg, kiválaszthatják azt a helységet/helységeket amelyeket az adóhatóságnak figyelembe kell vennie mikor megállapítja azoknak a terményeknek/ állatállománynak a listáját melyek a törvény szerint adómenteseknek számítanak.

9. A helyi közigazgatási egységek, a városok és a municípiumok kivételével, támogatásban fognak részesülni termőföldjeik kataszteri nyilvántartásba vételére. Ennek érdekében a jövőben a kataszteri hivatalok jövedelmének egy része, pontosabban a helyi közigazgatási egység teljes földterülete minden egyes ha. után számított 6 lej összege, a helyi költségvetés számlájára kerül.

10. Azok a helyi közigazgatási egységek melyek a helyi költségvetések törvényben megállapított elfogadási határideje utáni 45 nap elteltével sem hozták meg az erre vonatkozó határozatot, jogosultak az évi előirányzatok 90%-nak felhasználására, úgy a kiadási mint a bevételi oldalon, mindaddig amíg a költségvetés elfogadásra kerül.

A törvénymódosítás március 4-én lépett életbe, kivéve a 9. pontban ismertetett előírást, ennek hatályba lépése 2014. szeptember 1.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X