TÖRVÉNYTÁR: Főiskolát végzett diplomások gyakornoki tevékenysége


-A A+

Hatályba lépett ettől a héttől a gyakornoktörvény. A jogszabály előírásait Czédly József jogász ismerteti.

2013 decemberében jelent meg a 335/2013 sz. törvény az egyetemeken és főskolákon szerzett diplomával rendelkező személyek gyakornoki tevékenységének (stagiu) szabályozásáról. A Hivatalos Közlöny június 19-ki, 449. száma közli a kormány határozatát (H.G. 473/2014) a törvény alkalmazása módszertani szabályainak (norme metodologice) elfogadásáról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy június 22-i kezdettel hatályba léptek az említett törvény rendelkezései. Az alábbiakban ezeket kívánom ismertetni.

A törvény meg kívánja könnyíteni a munkába való elhelyezkedését az egyetemet illetve főiskolát végzett, diplomás fiataloknak. Ezzel a céllal előírja, hogy azok, akik részesülni kívánnak a jogszabály által nyújtott előnyökben, szakmai tevékenységük kezdetekor egyéni munkaszerződésükkel egyidőben, ennek mellékleteként, gyakornoki szerződést (contract de stagiu) is kötnek a munkaadójukkal.

Nem köthetnek gyakornoki szerződést akik:

– egyetemi/főiskolai végzettségük előtt már tevékenykedtek, legkevesebb 6 hónapot szakmájukban;

– szakmájuk számára különleges szabályozások szerint kell letölteni a gyakornoki időszakot.

A gyakornoki tevékenységet a munkaadónak kell megszervezni. Ennek első lépése, hogy bejelentsék a székhelyük szerinti illetékes megyei munkaerővel foglalkozó ügynökségnek, azoknak a betöltetlen munkahelyeknek a számát és az elfoglalásukhoz szükséges szakmai felkészültséget, melyekre egyetemi/főiskolai végzettséggel rendelkező személyeket kívánnak felvenni. Az ehhez szükséges formanyomtatvány mintáját a módszertani szabályozás 1 A sz. melléklete tartalmazza. A bejelentések alapján az ügynökség közzéteszi honlapján az elfoglalható munkahelyek listáját.

A munkaadó kidolgozza a gyakornoki tevékenység programját és kinevezi a gyakornokok munkáját támogató mentort. A gyakornok tevékenységét egy erre a célra kinevezett kiértékelő bizottság (comisia de evaluare) bírálja el. A kiértékelést a 6 hónapig tartó gyakornoki tevékenység befejezése előtt 5 nappal kell elkészítenie a bizottságnak.

A kiértékelésnek tartalmaznia kell:

– a gyakornok és a mentor jelentését a gyakornoki tevékenység lefolyásáról;

– a tevékenység kiértékelését a munkaadó által megszabott kritériumok figyelembe vételével kell elkészíteni;

– a gyakornoki tevékenység idején szerzett minősítés (calificativ) megállapítását;

– azt a döntést miszerint a kiértékelt személy sikeresen végezte el a gyakornokoskodást, vagy ellenkezőleg nem felelt meg a követelményeknek;

– a gyakornoki tevékenység elvégzését igazoló okirat kiállítására vonatkozó javaslatot. Az igazolást a munkaadó adja ki.

– a kiértékelő jelentést 3 példányban kell elkészíteni. Egyet a bizottság, egyet a gyakornok és egyet a munkaadó számára.

A gyakornoki tevékenység megszervezését biztosító pénzügyi források a törvény szerint lehetnek:

– a munkaadó költségvetésében előirányzott összegek;

– Európai Unió szociális alapjai;

– az állami költségvetésben foglalt munkanélküliek támogatására létrehozott alap;

– szponzorok által biztosított pénzügyi források;

– más pénzügyi források.

Ha a munkaadó vállalja a gyakornoki tevékenység finanszírozását, akkor az ezzel járó valamennyi költség őt terheli. Ha ezeket szponzor által felajánlott pénzügyi forrásból fedezik akkor szponzori szerződést kell kötni, ez melléklete lesz az szponzorizált gyakornok egyéni munkaszerződésének. Európai Uniós alapokat az erre a célra kihirdetett programok keretében pályázás útján lehet megszerezni.

Ha a gyakornoki tevékenységet a munkanélküli alap felhasználásával kívánják finanszírozni, akkor a munkaadónak a gyakornoki tevékenység megkezdése utáni 30 munkanap alatt szerződést (konvenciót) kell kötnie az illetékes munkaerő foglalkoztatási ügynökséggel. Ennek mintája megtalálható a módszertani szabályozás 6. számú mellékletében. Ha a konvenciót nem kötötték meg a szabályozásban meghatározott időben elvész az állami támogatás lehetősége.

A konvenció megkötésekor be kell nyújtani:

– a gyakornok személyazonossági igazolványának másolatát;

– az egyéni munkaszerződés másolatát;

– a gyakornoki tevékenységre megkötött szerződés másolatát.

A megkötött konvenció alapján a munkaadó támogatásban részesül a munkanélkülieket  segélyező alapból.  Ennek értéke havonta az országosan megállapított szociális mérvadó mutatójának (indicator social de referinţă) a másfélszerese. 2014-ben ennek a mutatónak az értéke 500 lej, tehát a gyakornoki tevékenység 6 hónapjának mindegyikére a munkaadó 750 lej támogatásban részesül. A jogalkotó ezzel kívánja ösztönözni a munkaadókat, hogy minél több egyetemi/főiskolai diplomást alkalmazzanak.

A gyakornoki fizetés nagyságát a munkaadó és a gyakornok közös megegyezése alapján állapítják meg. A gyakornoki időszak letelte után a gyakornok nem bonthatja fel egyoldalúan munkaszerződését, ha a gyakornoksági tevékenységről szóló szerződés erről másként intézkedik.

 

 

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X