TÖRVÉNYTÁR: A nyereségből finanszírozott beruházás adómentessége


-A A+

Július 1-jén lép életbe az a vállalkozásokat támogatni kívánó szabályozás, melynek alapján a vállalati nyereség azon része, melyet a törvény által megszabott feltételek mellett beruházásokra fordítanak, adómentessé válik. Ezt a Hivatalos Közlöny 2014 április 25-ki, 308.  számában megjelent 19/2014 sz. Törvényerejű Sürgősségi Kormányrendelet tette lehetővé a Pénzügyi Adótörvény (Codul fiscal) megfelelő megváltoztatásával. Alábbiakban azt kívánom ismertetni mit kell tudnia azoknak a vállalkozóknak, akik élni kívánnak az említett lehetőséggel.

A törvény előírásai 2014. július 1. és 2016. december 31. közötti időszakra alkalmazhatók.  A nyereségből kizárólag azokat a beruházásokat lehet finanszírozni, melyek gépek, műszaki berendezések, felszerelések beszerzésére, illetve saját erőből való elkészítésére vonatkoznak. Ezeknek a részletes listáját az Állóalapok (mijloace fixe) katalógusa 2.1 alcsoportja tartalmazza (Subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normate de funcţionare a mijloacelor fixe).

A nyereségből finanszírozott beruházásokat a vállalkozás nyereség-veszteség számláján annak az évnek elejétől keletkezett bruttó nyereségéből  lehet fedezni, amikor a szóbanforgó beruházást működésbe helyezik. Az ezzel járó adómentességet az évi nyereség után kifizetendő nyereségadó teljes összegéből vonják le. Folyó évben az említett lehetőség a 2014. július 1-je és december 31-e közötti időszakban keletkezett bruttó nyereségből fedezhető és alkalmazni a július 1-je után beszerzett és működésbe helyezett beruházásokra lehet. Abban az esetben, ha a vállalkozásnak évnegyedenként kell befizetnie a nyereségadót és a nyereségből finanszírozott beruházást az előző évnegyedekben hajtották végre, az év elejétől keletkezett bruttó össznyereségből fedezik a beruházás értékét. Ha olyan vállalkozás kíván élni a törvény által adott lehetőséggel, melynek nyereségadó befizetési kötelezettsége újonnan keletkezett (ilyen helyzetbe legtöbbször azok a mikrovállalatok juthatnak, melyeknek évi jövedelme meghaladja a 65.000 eurót, vagy adóköteles jövedelmükből több mint 20% tanácsadásból és vállalatok menedzseléséből származik), azt a bruttó nyereséget veszik figyelembe a beruházások finanszírozására, mely attól az évnegyedtől kezdve keletkeztek mikor bekövetkezett a vállalkozás nyereségadó befizetésének kötelezettsége.

Az adómentességet évnegyedenként vagy  évenként számítják ki attól függően a vállalat évnegyedenként vagy évenként fizet nyereségadót. A beruházásokra felhasználható nyereség összegének a megállapításánál nem lehet számításba venni a törvény által előírt, a nyereségből vállalati tartalékba átutalandó összeget. Amennyiben a pénzügyi év végén a vállalkozás veszteséggel zárt, nem lehetséges adómentességet megállapítani. Ha a beruházások megvalósítása több év folyamán történik, az adómentességet évenként állapítják meg, amennyiben lehetséges a beruházások részleges  üzembehelyezése.

A beruházások nyereségből való finanszírozása csak a következő feltételek betartásával lehetséges:

– A beszerzett gépek, felszerelések újak kell legyenek, tehát előzőleg nem voltak használatban;

– Gazdasági tevékenység céljából lettek beszerezve;

– Az adófizető használatában kell maradjanak legkevesebb az amortizálási idejük fele időtartamáig. Amennyiben az amortizáció időtartama több mint 10 év, legtöbb 5 évig kell üzemben tartani a nyereségből finanszírozott beruházást;

– Nem lehet alkalmazni a felgyorsított amortizálás lehetőségét.

Nem finanszírozhatók a nyereségből a következő beruházások:

– Egy másik vállalkozás átszervezése nyomán lettek átvéve;

– Felszámolás, csődeljárás miatt lettek elidegenítve;

– Lopás, eltűnés tárgyai voltak.

  








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X