TÖRVÉNYTÁR: Könnyítések a pénzügyi kötelezettségek terén


-A A+

A Hivatalos Közlöny június 23. 455-ik számában jelent meg a Kormány Törvényerejű Sürgősségi Rendelete (OUG. 40/2014), mely több könnyítést vezet be az adófizető és az adóhivatal közötti viszony és a különböző kötelezettségek befizetése terén. A jogalkotó a törvény indoklásában többek között a következő célokat sorolja fel:

– előrelépés az adóhivatalok informatizálódása terén;

– az adóhivataloktól a közhivatalok által kért információk elektronikus utón való közlése;

– egyes pénzügyi kötelezettségek részletekben való kifizetésének megkönnyítése;

– 2013-ban természeti csapások miatt elszenvedett veszteségek figyelembe vétele az agrártermelők adókötelezettségének megállapításánál;

Az alábbiakban a pénzügyi kötelezettségek részletben való kifizetésének szabályozását és az ezen hozott változtatásokat ismertetem. Ezt a lehetőséget a 29/2011 sz. Törvényerejű Sürgősségi Kormányrendelet teremtette meg az ideiglenesen fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások folyamatos tevékenységének biztosítása és az újabb adósságok elkerülése céljából. Jogosult pénzügyi kötelezettségének részletekben való befizetésére minden magán illetve közületi, természetes vagy jogi személy.

Lehet igényelni valamennyi pénzügyi kötelezettség részletben való kifizetését, a most bevezetett módosítás alapján attól függetlenül, hogy azt az adóhivatal vagy más intézmény rótta ki. Nem lehet kérvényezni a részletben való törlesztést, ha a pénzügyi kötelezettség:

– összege kisebb mint 500 lej természetes, illetve 1.500 lej jogi személyek esetében;

– melyre már adtak részletben való fizetési engedélyt és annak lejárt a befizetési ideje;

– a részletekben való fizetés engedélyezéséhez szükséges adóbizonylat (certificat fiscal) kibocsátása után keletkezett;

– egy kiegyenlítés (kompenzációs) eljárás nyomán keletkezett;

– egy engedély megszerzésére illetve megtartására szolgál.

A részletfizetés időtartamát az adóhatóság állapítja meg figyelembe véve a  kötelezettség nagyságát és a befizetőjének pénzügyi képességét. A részletfizetésre való jogosultság függ az igénylő által betartandó alábbi feltételektől:

– letette valamennyi, pénzügyi helyzetére vonatkozó nyilatkozatát (declalaraţii fiscale);

– nehéz pénzügyi helyzetben van a készpénzkészlet ideiglenes hiánya miatt, de megvan a pénzügyi képessége kötelezettségeinek részletben való törlésére. Ezt a helyzetet az adóhatóság hivatott megállapítani;

– megfelelő garanciával rendelkezik (ennek részletes ismertetésére később kerül sor;

– nem indítottak ellene fizetésképtelenségi eljárást;

– nem döntöttek feloszlatásáról;

A kötelezettségek részletekben való törlesztése engedélyezéséhez szükséges adóbizonylat kibocsátásakor meg kell felelnie a fenti feltételeknek. A kérvényt közvetlenül vagy postán az illetékes adóhivatalhoz lehet benyújtani, ennek 5 munkanapon belül ki kell adnia az adóbizonylatot, ez a határidő 10 munkanap a gazdasági tevékenység elvégzésére felhatalmazott, vagy szabadfoglalkozást űző természetes személyek esetében. Az adóbizonylat kiadásától számítva 90 napig érvényes, kibocsátása bélyegmentes.

A feltételek között felsorolt kötelező garanciát a részletfizetés elvbeli elfogadásától számított 30 napon belül kell létrehozni ( a közintézmények és vállalkozások mentesek ettől a kötelezettségtől), figyelembe véve a következőket:

– a garancia lehet: a) az adófizető nevére szóló és a pénzügyi hatóság rendelkezésére álló, kincstári (trezorerie) számlán létrehozott készpénz letét; b) banki garancia levél; c) az adófizető javaira kibocsátott zárlat (sechestru asiguratoriu); d) a pénzügyi hatóság javára megkötött kézizálog (gaj) vagy jelzálog (ipoteca) szerződés melynek tárgya egy harmadik fél kötelezettségtől mentes javai.

– garanciát az ingó javak esetében csak akkor lehet képezni, ha nem járt le a szabvány szerint megállapított működési idejük;

– amennyiben a zárlatba tett javak értéke nem éri el a részletben kifizetendő kötelezettség összegét, a különbözetet az adófizetőnek más garancia lehetőségekkel kell fedeznie;

– garanciára felajánlott javak értékét egy független becslőnek kell megállapítania, aki erről jelentést készít. Ingatlanok esetében, ha a becsült érték nagyobb, mint a közjegyzői kamara által közzétett tájékoztató jellegű érték, a garancia értékének a megállapításánál az utóbbit veszik figyelembe. Ingó javak esetében, ha a becslő által megállapított érték nagyságrendben különbözik a piaci értéktől, az adóhivatal újabb becslési eljárást kezdeményezhet.

A fentiek alapján megállapított garanciák összegének fedeznie kell a részletfizetésre előirányzott kötelezettségek értékét, beleértve a részletfizetéssel járó kamatokat valamint legtöbb 40%-nyi többletértéket a következő skála szerint:

– ha a részletfizetés ideje13-tól 24 hónapig tart = 10%;

– ha az időtartam 25-től 36 hónapig terjed = 20%,

– ha az időtartam 37-től 48 hónapig terjed = 30%,

– ha az időtartam 49-től 60 hónap = 40%

A banki garancia levél érvényességi ideje legkevesebb 3 hónappal kell hosszabbnak lennie, mint a részletfizetések időtartama. Nem kell garanciát képezni, ha a pénzügyi kötelezettség természetes személyek esetében kisebb mint 5.000 lej, jogi személyeknél 20.000 lej. A részletfizetések ideje alatt a garancia értékét meg lehet változtatni annak függvényében milyen összeg maradt további törlesztésre.

A részletfizetés idejére kamatot számítanak fel, ennek értékét is befoglalják a részletek összegébe. A kamat nagysága a Pénzügyi eljárások törvénykönyvében előírt napi 0,05 % helyett 0,03%. Nem kell kamatot fizetni, ha a pénzügyi kötelezettség büntetések kirovására, kötelező végrehajtással járó költségekre, perköltségekre, elkobzott összegekre vonatkozik.

A pénzügyi kötelezettségek részletekben való befizetésének az idejére felfüggesztik, illetve nem kezdik el a kötelező végrehajtási eljárást (executare silită). Ezzel egyidejűleg értesítik a bankokat ahol az adófizetőnek számlája van, hogy szüntessék meg a napi bevételekből származó összegek zárolását. Ugyancsak megszűnik az adófizető ingó vagy ingatlan javaira vonatkozó kötelező végrehajtási eljárás.

Azok az adófizetők, akiknek a kormányrendelet hatálybalépésekor (2014m július 5m) folyamatban van kötelezettségeinek részletbe fizetése az eredeti törvény alapján, jogosultak a most bevezetett könnyítések alkalmazására ha a tartozásuk részletekben való befizetésekre adott engedély nem régebbi mint 180 nap.

Ezentúl a részletben kifizethető adókötelezettségek sorába kerültek a késedelmes befizetés miatt kirótt kamatok és büntetések is. Ugyancsak részletben lehet kifizetni az adóhivatalon kívüli más intézmények által megállapított adókötelezettségeket. Így részletben fizethető valamennyi adókötelezettség, amik a gazdasági tevékenységeket végzők terhén szerepelnek egy adóbizonylat (certificat fiscal) igénylésekor. Ezáltal a jogalkotó azt kívánja elősegíteni, hogy az adófizető kedvezőbb helyzetbe legyen egy esetleges hitelkérelem vagy végrehajtó-eljárás esetében, biztosítani kívánja a gazdasági egységek folyamatos működését, alkalmazottai létszámának megtartását.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X