TÖRVÉNYTÁR: Mikor kell felfüggeszteni a vádlottak munkaszerződését


-A A+

Az új Büntetőjogi Eljárási Törvénykönyv (Codul de Procedură Penală)  életbelépésével, három olyan helyzet állhat elő, amikor fel kell függeszteni a vádlott munkaszerződését. Ezek az esetek a következők:

1. igazságügyi ellenőrzés bevezetése (măsura controlul judiciar)

A Büntetőjogi Eljárási Törvénykonyv 211. cikkelye szerint a vádlottal szemben az igazságügyi ellenőrzést az ügyész rendelheti el a büntetőjogi eljárás folyamán, illetve az előzetes eljárás (camera preliminară) vagy az ítélkező bíróság (instanța de judecată) bírója a bírósági eljárás alatt, abban az esetben ha léteznek megalapozott tényezők, amelyek olyan ésszerű gyanúhoz vezetnek, hogy egy személy bűncselekvényt követett el és a büntető eljárás zavartalan lefolytatásának biztosítása megköveteli az említett intézkedést. Ugyanezt indokolja, ha fenn áll annak a lehetősége, hogy a vádlott ki vonja magát a büntetőjogi vagy a bírósági eljárás alól, illetve egy esetleges újabb bűntény elkövetése.

A bírósági eljárás idejére a vádlott nem gyakorolhatja szakmai tevékenységét, mesterségét, nem folytathat olyan tevékenységet, amelynek keretében elkövette feltételezett bűntettét/bűntetteit. Ebben a helyzetben a vádlott nem jelenhet meg munkahelyén. Ennek ellenére a munkaszerződés felfüggesztése nem történhet meg jogi alapon (de drept). Az előzetes letartóztatástól eltérőleg az igazságügyi ellenőrzés bevezetése esetében a munkaszerződés felfüggesztése a munkaadó döntésétől függ. Ennek meghozatala nem kérdéses, mivel nehéz elképzelni hogyan lehet a munkaszerződés érvényességét megtartani mikor a vádlott nem dolgozhat, nem kap fizetést.

2. igazságügyi ellenőrzés óvadék fejében (măsura controlului judiciar pe cauțiune)

Az 1. pontban bemutatott eljáráshoz hasonlóan járnak el a különbség az, hogy a vádlottnak le kell tenni egy, a bíróság által megállapított óvadékot (kauciót). Az óvadék értéke nem lehet kisebb, mint 1.000 lej, nagysága függ az ügyészség által megállapított vád súlyosságától, a vádlott anyagi helyzetétől és pénzügyi kötelezettségeitől.

3. házi őrizet – arest la domiciliu

Ezt a Büntetőjogi Eljárási Törvénykönyv 218. cikkelye alapján rendelheti el a jogok és szabadságok (judecătorul de drepturi și libertăți), az előzetes eljárás vagy az eljárást lefolytató bírósága, ha a bemutatott bizonyítékok arra következtetnek, hogy a vádlott bűntényt/bűntényeket követett el és fenn áll az alább felsorolt esetek egyike:

– a büntetőjogi eljárás és bíráskodás elől a vádlott megszökött, elbújt, illetve előkészületeket tett ilyen irányban;

– a vádlott megkísérli, hogy befolyásoljon egy másik résztvevőt a bűntény elkövetésére, illetve tanút vagy szakértőt kíván befolyásolni, megkísérli bizonyítékok megsemmisítését, megrongálását, eltüntetését, illetve más személyt beszél rá hasonló cselekmények elkövetésére;

– a vádlott a sértett személyre gyakorol nyomást, vagy megkísérel vele csalárd módon egyezséget kötni;

– fenn áll az a megalapozott gyanú, hogy a bűnvádi eljárás megkezdése után a vádlott szándékosan újabb bűntényt követett el, illetve előkészít egy újabb bűntény elkövetését.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X