TÖRVÉNYTÁR: Támogatás hitelgarancia formájában


-A A+

Augusztus folyamán a Törvénytár keretében ismertettem egy szabályozást, amelynek célja a vállalkozások hitelellátásának megkönnyítése.  A következőkben egy újabb, hasonló célú szabályozásról lesz szó, a Hivatalos Közlöny július 14-ki, 524. számában jelent meg az Európai Alapok Miniszterének (Ministrul Fondirilor Europene) 637/2014 sz. Rendelete a „hitelállomány garanciája átvállalására szolgáló minimis formában nyújtott támogatás rendszeréről”.

A gazdasági életben résztvevők tudják, hogy sok esetben egy hitel felvételét a garancia hiánya gátolja meg. A bankok a hitel folyósítását attól teszik függővé létezik-e garancia képzésére felhasználható ingatlan vagy ingó vagyon, vagy a garanciát felvállaló, vagyonnal rendelkező, harmadik személy/vállalkozás. Ezt a gátló tényezőt kívánja elhárítani az említett miniszteri rendelet által elfogadott szabályozás, mely az Európai Beruházási Alapot (Fondul European de Investiții) hatalmazza fel, hogy garanciát nyújtson a kis és közepes vállalkozások által felveendő hitelek számára, felhasználva erre az Európai Vidékfejlesztési Alap (Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR) által biztosított forrásokat. A támogatások összege nem haladhatja meg a 62 millió eurót és a becslések szerint kb. 2.000 vállalkozás támogatását teszi lehetővé.

 Nem lehet támogatott garanciában részesíteni az alábbi tevékenységek fejlesztésére adott hiteleket:

– agrár ás erdő-gazdaság, halászat;

– bányászat keretén belül: szén és tőzeg kitermelés;

– feldolgozó ipar keretén belül: élelmiszeripar; dohány feldolgozás;, fémkohászat; robbanó anyagok gyártása; fegyveripar; hajó- és csónakgyártás; alkohol tartalmú italok gyártása, finomítása, keverése;

– építészet keretén belül: ingatlan fejlesztés;

– pénzügyi és biztosító tevékenység;

– ingatlan forgalmazás;

– adminisztratív szolgáltatások;

– kulturális és szórakoztató rendezvények;

– saját felhasználásra szolgáló javak előállítása;

– fegyverkereskedelem.

Nem részesülhetnek hitelgarancia támogatásban azok a kis és közepes vállalkozások melyek fizetésképtelennek lettek nyilvánítva (proceduri de insolvență), csődhelyzetben vagy felszámolás alatt vannak,lejárt határidőn túli tartozásaik vannak az általános  költségvetéssel szemben, beleértve a helyi költségvetést is. Kizáró ok az is ha  vállalat képviselője az utolsó 3 évben jogerősen el volt ítélve szakmája területén vétett bűntények miatt.

A miniszteri rendelet alapján 2015. december 31-ig lehet hitelgarancát adni. Ebben az időszakban a minisztérium által kiválasztott hitelintézetek automatikusan, saját kezdeményezésükre, felterjeszthetik javaslataikat az Európai Beruházási Alapnak (FED) az általuk adott és a szabályozás feltételeinek eleget tevő hitelek fedezésére szolgáló garanciák támogatására. A program keretében az újonnan megadott hitelek garanciájának támogatását lehet javasolni, a hitel összegének legtöbb 80%-ra. A fennmaradt legkevesebb 20% garanciát a hitelintézetnek kell vállalnia.

Ahhoz, hogy egy hitel garanciája támogatható lehessen:

– lejárata nem lehet hosszabb, mint 10 év;

– a hitel tárgya beruházás vagy a vállalati forgótőke feltöltése kell legyen.

A támogatható hitelek törleszthetetlensége esetén a hitelintézetek évnegyedenként felterjeszthetik igényüket a FED-hez, a megfelelő garancia kifizetésére.

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X