TÖRVÉNYTÁR: A munkahelyen okozott kár megtérítése


-A A+

A Munkatörvénykönyv 254. cikkelye rendeli el, ha az alkalmazott munkája teljesítése közben, saját hibájából, kárt okozott a munkaadónak és ennek értéke nem haladja meg az országos legkisebb bruttó fizetés ötszörösét (ez jelenleg 900 x 5 = 4.500 lej), akkor a kárt okozó személy a kár megtérítésére kötelezhető. Ezt a törvényszöveget egyesek úgy értelmezik, hogy az alkalmazottat nem lehet a saját hibájából elkövetett kár megtérítésére kötelezni, ha az említett határértéknél nagyobb az okozott kár összege.

Ez a feltevés téves. A 4.500 lejnél nagyobb károk megtérítése is lehetséges, ebben az esetben a munkaadó a következőképen járhat el:

– megállapítja a kár okozásának a tényét és felbecsülteti a kár értékét;

– elrendeli egy ténymegállapító jegyzék (nota de constatare) elkészítését;

– a jegyzéket az alkalmazott tudomására hozza és felszólítja, egyezzen bele a kár megtérítésére.

A ténymegállapító jegyzék ezáltal szerződés megkötésére tett ajánlatnak tekinthető és amennyiben a kárt okozó alkalmazott aláírja a szerződést, ez a felek között megkötött jogügyletté (act juridic) válik. Ha az alkalmazott, annak ellenére, hogy aláírta a kár megtérítésére vonatkozó kötelezettségét, mégsem váltja valóra ezt, a munkaadó az igazságügyi szervekhez fordulhat a kár megtérítése céljából, a kárt okozó személy által aláírt ténymegállapító jegyzék alapján. Az igazságügyi eljárás folyamán a ténymegállapító jegyzék nem tekinthető jogerősen végrehajtható okiratnak (titlu executoriu), így nem jogosít fel a kárnak az alkalmazott béréből való levonására, a bíróságnak kell eldöntenie a kár megtérítése milyen formában és hogyan történjen.

Ha a kár értéke kisebb, mint 4.500 lej, akkor a ténymegállapító jegyzék alapján a munkaadó levonhatja a megfelelő összeget az alkalmazott béréből. A levonás értéke nem haladhatja meg a havi bér egyharmadát. Ha a munkavállaló nem ismeri el a vétségét a kár keletkezésében és ezt a véleményét a munkaadó nem hajlandó elfogadni, akkor a munkavállaló igazságügyi szervektől kérheti annak megállapítását, hogy a munkahelyén nem okozott kárt saját hibájából.

    








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X