TÖRVÉNYTÁR: Várja a vállalkozókat a JEREMIE kezdeményezés


-A A+

Az Európai Alapokat kezelő Minisztérium (Ministerul Fondurilor Europene) intéz felhívást a kis és közepes vállalkozások számára, éljenek a JEREMIE kezdeményezés által nyújtott lehetőségekkel.

A JEREMIE kezdeményezés (program) célja a kis és közepes vállalkozásokat előnyös finanszírozásban részesíteni, felhasználva erre az EU tagországoknak juttatott szerkezeti (strukturális) alapokat. Romániában a JEREMIE kezdeményezés 3 könnyített finanszírozási lehetőséget ajánl a vállalkozóknak, az ezekhez szükséges pénzügyi forrásokat a 2007-2013 közötti, a Gazdasági Versenyképességet Növelő Ágazati Ügyletek Programja (Programul Operațional Sectorial Creșterea Competivității Economice 2007-2013) biztosítja együtt az Európai Régiófejlesztési Alappal (Fondul Europen de Dezvoltare Regională).

A 3 kedvezményes finanszírozási lehetőség a következő:

80%-ban ingyenes garanciavállalással nyújtott JEREMIE hitelek

A JEREMIE garancia a bankhitel 80%-ra vonatkozik és a garanciavállalásért járó komisszió értéke nulla. A bankhitelt olyan új beruházások finanszírozására lehet felhasználni, amelyeket Románia területén hajtanak végre.  Fordítható bármilyen tevékenységre mint az: ipar, kereskedelem, turizmus, építészet, szolgáltatások stb. Célja lehet rövid vagy közép-távú időtartamra (revolving sau non-revilving) vonatkozó, a működő tőke növelésére szolgáló hitel is. Jelenleg a Banca Comercială Română – BCR és az Unicredit Țiriac Bank ad ilyen jellegű hiteleket, máig 2.700 vállalkozásnak 270 millió euró értékű hitelt engedélyeztek.

A bank és komisszió költségek 50%-os leszállításával folyósított JEREMIE bankhitelek

Ezeket a hiteleket fel lehet használni új vagy már létező vállalkozások, beruházásaira, rövid- vagy középtávú időtartamra vonatkozó folyó ügyek finanszírozására, a működő tőke biztosítására. Ezeknek a JEREMIE hiteleknek a kamat és komisszió költsége 50%-al kisebb, mint a bankpiacon normális körülmények között felszámolt tarifák. Ilyen hiteleket nyújt a Banca Transilvania, BRD Société Général, CEC Bank, ProCredit Bank és a Reiffensen Bank.

JEREMIE beruházások kockázati tőke (capital de risc) biztosításával

Romániában egyelőre mint egyedülálló jelenség működik a Catalysit Romania nevű magán tulajdonban levő, méltányos és kockázati (equity too venture) hitelintézzet, amelynek elsődleges finanszírozója, a JEREMIE kezdeményezés támogatójaként, az Európai Beruházási Alap (Fondul European de Investiții-FEI), a Gazdasági Versenyképességet Növelő Ágazati Ügyletek Program keretében együtt az Európai Régiófejlesztési Alappal.

A felsorolt hitelehetőségekről bővebbet az Európai Alapokat kezelő Minisztérium Centrul de Informare pentru Instrumenete Structurale nevű intézményének honlapján lehet találni: contact.minister@fonduri-ue.ro

 

 

 

 

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X