TÖRVÉNYTÁR: Szeptember 19. és 25. között megjelent új szabályozások


-A A+

A Mire jó a választási kampány írásomban foglalt jogszabályokon kívül a címben jelzett időszakban megjelent még néhány közérdekű szabályozás, ezek fontosabb rendelkezéseit mutatom be az alábbiakban.

I.

 A Hivatalos Közlöny szeptember 19-ki, 685. számában jelent meg az Országos Egészségügyi Biztosítási Pénztár (Casa Națională de Asigurări de Sănătate-CNAS) Elnökének a 2014/581 sz. Rendelete az egészségügyi biztosításért befizetett hozzájárulások ügykezeléséről és a rendszerben való részvételt igazoló okmányok kibocsátásáról. A jogszabály szerint:

A jogi és természetes személyektől bevételezett egészségügyi hozzájárulást a Közpénzügyi Minisztérium kezeli, a Pénzügyeket Ügykezelő Országos Ügynökségen (Agenția Națională de Administrare Fiscală- ANAF) keresztül a CNAS  nevére létrehozott egyedi számlán.

A természetes személyektől bevételezett egészségügyi hozzájárulások ügykezelése keretben az ANAF pénzügyi nyilvántartásba veszi az egészségügyi biztosításra jogosult személyeket, hatáskörében van a hozzájárulások bejelentésének, megállapításának, ellenőrzésének és bevételezésének felügyelete, valamint a megállapított hozzájárulásokkal szembeni esetleges fellebbezések megoldása.

Az egészségügyi biztosítási rendszerben való részvételt igazoló okmányokat azok az egészségügyi pénztárak bocsájtják ki, ahová az érintett személy tartozik, a Biztosítottak egyedi nyilvántartásának regiszterében (Registrul unic de evidență a asiguraților) szereplő adatok alapján.

Az igazolások kibocsátása átmeneti jellegű, a jövőben az egészségügyi biztosításban való részvételt az egészségügyi kártyával lehet igazolni.    

II.

Az ANAF 2014/2869 sz. Rendelete (megjelent a Hivatalos Közlöny szeptember 23-ki, 693. számában) újra szabályozza azoknak a vállalati vezetőknek, részvényeseknek, üzlettársaknak (asociat), igazgatóknak a közös felelőségét akik rosszhiszemű (rea-credință) tevékenységükkel hozzájárultak az általuk vezetett vállalkozás fizetésképtelenné (insolvență) válásához.

Rosszhiszemű tevékenységnek tekinti a rendelet, ha a fentiekben felsorolt személyek intézkedése nyomán nem jelentették be és nem fizették ki a megszabott határidőre a vállalati adókötelezettségeket és ezzel valamint az aktívák elidegenítésével vagy eltüntetésével, az ügyfelek becsapásával, hozzájárultak a vállalkozás fizetésképtelenségéhez.

Ahhoz, hogy a pénzügyi hatóság kimondhassa a vállalati vezetőség közös felelőségét a vállalkozás fizetésképtelenességéhez való jutásáért a következő eljárásokat kell kezdeményezze:

– azonosítsa azokat a természetes és jogi személyeket, akik aktívákat szereztek a fizetésképtelen vállalkozástól;

– elemezze ki kapcsolatba hozható az aktívák átadása a vállalkozás fizetésképtelenséghez való eljutásával;

– hallgassa meg azokat a személyeket, akikkel szemben meg kívánják indítani a közös felelősség megállapításának eljárását;

– vizsgálják meg azokat az okmányokat és okiratokat (înscrisuri) melyeket a felelősséggel megvádolt személyek védelmükre beterjesztettek;

– amennyiben ezek nem kielégítőek akkor meg kell hozni azt a végzést (decizie) mely megállapítja a fizetésképteleséget okozó közös felelőséget, megnevezi és egyben felszólítja az érdekelteket a költségvetéssel szembeni kötelezettségek befizetésére.

A végzés ellen 30 napon belül lehet fellebbezni a felettes pénzügyi hatóságnál. Amennyiben a fellebbezést elutasítják akkor a felelősséggel vádolt személyek, közigazgatási bírósági (contencios administrativ) eljárás szerint, a bírósághoz fordulhatnak.

III.

Az Alkotménybíróság 2014/463 sz. Végzése (megjelent a Hivatalos Közlöny szeptember 25-ki, 704. számában) alkotmányellenesnek ítélte a 2013/1 sz. Törvényerejű Sürgősségi Kormányrendelet (OUG 1/2013) IV. cikkelyének (3) bekezdését. Ez tartalmazza azt az előírást miszerint a 2011. január 1 és 2013. január 22-ke között nyugdíjba menteknek, a nyugdíj indexálása alapján járó nyugdíjtöbbletet, 2013. november 7-kei kezdettel kell megállapítani és kifizetni.

Az Alkotmánybíróság ezzel a döntésével kötelezi az illetékes hatóságokat, hogy az előbbi bekezdésben említett nyugdíjkülönbözetet, a törvény eredeti előírása szerint, 2013. január 1-je kezdettel kell megállapítani és az érdekelteknek kifizetni.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X