Mikor kell bejelenteni a határon az utazónál levő fizetőeszközöket?


-A A+

A Hivatalos Közlöny október 9-ki, 693. számában jelent meg az Országos Pénzügyeket Kezelő Ügynökség (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF) 2028/2012 sz. Rendelete, mely október 12-ki hatállyal új formanyomtatványt vezet be azok számára akiknek az érvényben levő szabályozások alapján be kell jelentenie a náluk levő fizető eszközök értékét.

Ezzel kapcsolatban időszerű emlékezetetni az érdekelteket milyen esetekben válik kötrelezettségé a határon átutazóknak a náluk levő fizetőeszközök értékének bejelentése. Ezt Románia Vámtörvénykönyve alkalmazásának Szabályzata (Regulamentul de aplicare a Codului Vamal) 156. cikkelyének (3) bekezdése és az Európai Parlament és az Európa Tanács 1889/2006 sz. Szabályozása írja elő a következőképen:

Az Európai Unió valamennyi tagországának állampolgárai ha átlépik egy nem az Unióhoz tartozó ország határát, oda beutaznak, vagy onnan jönnek, kötelesek bejelenteni a náluk levő fizetőeszközök értékét, ha azoknak az összértéke, átszámítva euróra, meghaladják a 10.000 eurót.

Az említett szabályozások szerint fizetőeszköznek számít, bármely ország érvényben levő készpénze (érme vagy bankjegy), valamint a bemutatásakor érvényesíthető fizetőeszközök (instrument la purtător), ilyenek az utazási csekkek, csekkek, saját váltók (bilete la ordin), postai utalványok (mandat poştal) és amelyek a bemutató által forgatmányozhatók (andosate la purtător). Lehetnek ezek kitalált kedvezményezettek (beneficiar fictiv) nevére kitöltve és mint ilyenek összegük átruházható bármely személyre az átadás alkalmával, vagy olyan aláírt váltók illetve postai utalványok melyekről hiányzik a kedvezményezett megnevesítése. Általános szabály, minden olyan fizetőeszközt be kell jelenteni amit egy személy átadhat, nevesítés nélkül (în mod anonim), más személynek.

Amennyiben a határt átlépőnél levő fizetőeszközök nem az utazó tulajdonát képezik, akkor a bejelentést tartalmazó formanyomtatványben fel kell tüntetni a tényleges tulajdonosokat megnevesítő adatokat. Ezek lehetnek természetes vagy jogi személyek.

A fizetőeszközök bejelentése egyaránt kötelező amikor az utazó egy EU-n kívüli országból az EU egyik tagországába lép be vagy onnan egy EU-n kívüli országba távozik, akkor is ha az illető személy csak átutazóban volt az EU területén.

A formanyomtatványon fel kell tüntetni miből származnak a fizetőeszközökön szereplő összegek (például: örökség, megtakarítás, egy tulajdon eladása stb.). Ugyancsak feltüntetendő mire kívánják felhasználni a behozott összegeket (tulajdon vételre, beruházásra stb.).

A bejelentést tartalmazó formanyomtatvány minden oldalát alá kell írnia a bejelentőnek. A bejelentés két nyelven készül, angolul és annak az EU tagországnak a nyelvén ahová a belépés, illetve a kilépés történik. Az illető vámhatóságtól el lehet kérni a bejelentésnek egy hitelesített másolatát.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X