Vállalkozások innovatív beruházásainak támogatása


-A A+

Az Európai Alapok minisztere rendeletet fogadott el a kis, közepes és nagy vállalkozások innovatív beruházásainak támogatására (Ordinul Ministrului Fondurilor Europene nr. 1056/2014 – megjelent a Hivatalos Közlöny október 22-ki, 767. számában). A kitűzött cél a termelő kis, közepes és nagy vállalkozások megerősítése és fejlesztése, új, kezdeti beruházások megvalósítása útján, amelyek lehetnek:

– új gyártási eljárások (technológiák), műszaki berendezések, szabadalmak, know-how-ok beszerzése;

– termelési eljárások és a termékek felújítása.

A rendelet által elfogadott szabályozás alapján juttatott támogatásokról, eltérően az általában érvényben levő rendszerekkel nem kell értesíteni (notifikálni) az Európai Tanácsot. Támogatást lehet adni Románia mind a 8 fejlesztési régiója területén a következő ágazatokban:

– bányaipar;

– feldolgozó ipar;

– vízellátás, köztisztaság, hulladékgazdálkodás, szennyezés megszüntetése.

A szabályozás felsorol több ágazatot, amelyeknek beruházásait nem lehet támogatni. Ilyenek: szén-, nyersolaj, földgáz kitermelés; egyes agrárgazdasági termékek feldolgozása; kohóipar; hajóépítés; műszálak gyártása; szállítási ágazat és az ehhez tartozó infrastruktúra; villamosenergia termelés és elosztás és ennek infrastruktúrája, regionális érdekeltségű turisztika, agrártermékek feldolgozása és forgalmazása; külkereskedelmi tevékenység, ennek érdekében létrehozott elosztó egységek beruházásai.

A támogatásban részesülhet valamennyi kis, közepes és nagy vállalkozás ha:

a) be van jegyezve a cégbíróságon (registrul comerțului) az 1990 évi 31. sz., kereskedelmi társaságokról szóló törvény alapján;

b) nincsenek pénzügyi nehézségei (firme cu dificultate);

c) rendelkezik a szükséges anyagi forrásokkal a beruházási terv megvalósításához.

A támogatást a beruházás megkezdése előtt kell igényelni, a kérvénynek tartalmaznia kell:

– a vállalkozás nevét és nagyságát;

– a beruházási terv leírását, kezdetének és befejezésének dátumát;

– a terv megvalósításának helyét;

– a terv költségeinek felsorolását;

– milyen jellegű támogatást igényelnek, ez lehet grant (biztosítás), kölcsön, garancia, visszatérítendő előleg, tőke feltöltés, térítés mentes támogatás, a beruházási terv közpénzekből való finanszírozásának összegét.

A rendeletben elfogadott program szerint az állami támogatás térítésmentes, részletekben adják, folyósítását folyamatosan időszerűsítik, a beruházás megvalósításának függvényében. A finanszírozási eljárás különbözik a tervek jellege, illetve a kedvezményezettek gazdasági helyzete szerint.

A beruházásokra adott állami támogatások nagysága nem haladhatja meg az elszámolható összköltségek bizonyos hányadát, az alábbi nagyságrendekben:

Nagy vállalatok esetében:

15% a Bukarestben történő beruházásoknál;
35% az Ilfov megyei és a Nyugati régióban levő beruházásoknál;
50% a 6 másik régióban tervezett beruházásoknál.

Közép vállalkozások beruházásai esetében:

25% a bukaresti beruházások számára;
45% az Ilfov megyei és a Nyugati régió beruházásai esetében;
60% a többi 6 régióban tervezett beruházásoknál.

Kis vállalkozások beruházásai esetében:

35% a bukaresti beruházások számára;
55% az Ilfov megyei és a Nyugati régióban történő beruházásoknál
70% a többi 6 régióban tervezett beruházásoknál.

Lényeges előírása a rendeletnek, hogy a mikro vállalatok beruházásai nem részesülhetnek a program által nyújtott támogatásokban. A vállalatok nagyságrendjét az alábbi határértékek alapján állapítják meg:

A fenti határértékeken belül egy beruházási projektre nem lehet nagyobb támogatást adni: - - nagy vállalatok esetében, 4 millió eurót;

- kis és közepes vállalatok számára, 1 millió eurót;

- kis és közepes vállalatoknak adott tanácsadás esetében, 0,5 millió eurót.

 A támogatás kedvezményezettei részéről biztosítandó saját forrás lehet: állam által nem garantált bankhitel, a részvényesek hozzájárulása, vagy más magán pénzügyi forrás.

A támogatásból megvalósított beruházásnak, átadása után, legalább 5 évig kell működnie a nagy vállalatok esetében és legkevesebb 3 évig ha kis és közepes vállalkozások keretén belül jöttek létre. Az említett időszakokban lehetséges, a gyors műszaki fejlődés miatt erkölcsileg elhasznált berendezések kicserélése, azzal a feltétellel, hogy a gazdasági tevékenység legalább az eredeti színvonalon történjen.

A támogatásból el lehet számolni:

– gépek, berendezések, felszerelések beszerzésének költségeit;

– technológiai szállításokhoz szükséges szállító eszközök beszerzését;

– szabadalmak, licencek, know-howok, szabadalom nélküli találmányok, a termelési folyamathoz kötött softwarek beszerzését.

Ezeknek az összértéke nem haladhatja meg a beruházással járó elszámolható összköltségek 50%-t; a kis és közepes vállalkozásoknak nyújtott tanácsadás költségeit.

A felsorolt költségeknek az ÁFA nélküli értékét lehet elszámolni. A beszerzett gépek, berendezések, felszerelések újak kell lenniük.

A rendeletben szabályozott beruházási program hatályba lépésétől 2015. december 31-ig lesz érvényben.  Előzetes számítások szerint 400-ra becsülik azoknak a vállalatoknak a számát, amelyek támogatásban fognak részesülni.

A támogatási rendszer lebonyolításának a menete a következő:

– a tervek benyújtási lehetőségének kihirdetése;

– a finanszírozási kérvények átvétele és nyilvántartásba vétele;

– az igénylések adminisztratív ellenőrzése, a kérvényezők megfelelnek-e a megszabott feltételeknek;

– a benyújtott tervek műszaki és pénzügyi vizsgálata, elemzése;

– a feltételeknek megfelelő tervek kiválasztása;

– a finanszírozási szerződés elkészítése (ebben a menetszakaszban a kérvényezők jogosultak a nyújtható támogatás összegének 35%-ra;

– a terv megvalósításának megkezdése;

– a finanszírozáshoz szükséges kifizetési kérvény (cerere de plată) benyújtása, mellékelve a hozzátartozó okiratokat;

– a térítésmentes finanszírozás megadása. Ezt a feladatot a Program Kifizető Egysége (Unitate de plată) látja el;

– a szerződés alapján a beruházás lebonyolításának felügyelete (monitorizálja).

A Program beindítását, tehát a beruházási tervek beadási lehetőségének a megkezdését a minisztérium (Ministerul Fondurilor Europene) honlapján www.fonduri-ue.ro fogják közölni.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X