Könnyítettek a szociális juttatások megadásának gyakorlatán


-A A+

A Boc kormány Törvényerejű Sürgősségi Kormányrendelettel (OUG 124/2011), 2012 január 1-jei hatállyal szigorított egy sor szociális támogatás juttatási gyakorlatában. A jelenlegi kormányzat most ezt felülvizsgálta, és több esetben megkönnyítő rendelkezéseket léptetett életbe a Hivatalos Közlöny október 11-ki, 699. számában közzétett 166/2012 sz. Törvényben előírtak alapján. Ezeket, a támogatásokban részesülők javára hozott intézkedéseket, a következőkben lehet összefoglalni:

I.
Az eddig érvényben levő szabályozások szerint, amikor a szociális juttatás megadása a családon belüli egy főre eső jövedelem nagyságától függ, a jövedelem megállapításakor minden jövedelmi forrást figyelembe vettek kivéve a diákoknak, főiskolai hallgatóknak járó ösztöndíjakat. Ezután, ezen kívül, nem kell számításba venni a 277/2010 sz. Törvény alapján a nehéz helyzetben levő családok számára megállapított havi támogatásokat, a 448/2006 sz. Törvény szerint a hátrányos helyzetűeknek (persoane cu handicap) adott juttatásokat és a 14/2010 Törvényerejű Kormányrendelet előírása szerint a mezőgazdaságban dolgozók számára kifizetett állami segítséget.

II.
A szociális juttatatásban részesülők eddig minden 6 hónap elteltével kötelesek voltak benyújtani az illetékes polgármesteri hivatalhoz egy saját felelőségre kiállított nyilatkozatot a család összetételéről és a családtagok jövedelméről. Ezt a nyilatkozatot most 3 hónaponként kell letenni, melynek alapján a polgármester elrendeli 6 hónaponként, vagy amikor szükségesnek tartja, a juttatásban részesülő család szociális helyzetét megállapító vizsgálat megtételét.
Abban az esetben ha a szociális juttatásban részsülő jogosult a nehéz helyzetben levő családoknak járó támogatásra is, akkor ezután nem két különálló, hanem csak egy nyilatkozatot kell letenni a polgármesteri hivatalhoz.

III.
Azt az megszorítást miszerint azok a szociális jutatásban részesülők akik nem fizették be a helyi adókat elvesztik a szociális juttatásra való jogosultságukat a következőképen módosították:
A fenti megszorítás a jövőben csak azokra alkalmazható akik legalább 6 hónapja részesülnak szociális juttatásban. A helyi adó befizetésének kötelezettségét évente ellenőrzik a következő év január 31-ig. A mostanáig érvényben levő szabályozás szerint, ha ki nem fizetett adóhátrálékot állapítottak meg, a polgármester, februári kezdettel, 5 hónapra felfüggesztette a szociális járulék folyósítását.

A törvénymódosítás új eljárást vezet be. Az illetékes adóhivatal köteles a juttatásban részesülőt értesíteni az adóhátrálék összegéről és abban az esetben ha a helyi hatóság elfogadta a hátrálék befizetésének részletekben való kiegyenlítését, esetlegesen részleges vagy teljes elengedését, ezt is az érdekelt tudomására kell hozni. (Jelenleg érvényben levő szabályozások szerint a helyi közigazgatási hatóságok engedélyezhetik a helyi adók befizetésének elengedését, csökkentését, részletekben való befizetését vagy ezeknek elhalasztását). Abban az esetben ha a polgármester március 31-én azt állapítja meg, hogy az adóköteles nem teljesítette az adó befizetésének újonan megállapított feltételeit, akkor elrendeli, áprilisi kezdettel, a juttatások kifizetésének 5 hónapra való felfüggesztését. Amennyiben az adókötelezettséget a felfüggesztés ideje alatt kiegyenlítik a szociális juttatást a befizetés utáni hónap kezdetével újra folyósítják, kifizetve a felfüggesztés idején visszatartott juttatásokat is. Ha 5 hónap után sem fizetik ki az adóhátrálékot, a polgármester, rendeletben, végleg megsemmisíti a szociális juttatásra való jogosultságot.

Fontos újdonság, a szociális juttatások kifizetésének adóhátrálékok miatti felfüggesztését elrendelő intézkedések nem alkalmazhatók azokkal szemben akik egyedül nevelik fel gyermekeiket.

A szociálus juttatások kifizetését felfüggesztheti az illetékes pénzügyigazgatóság ügyvezető igazgatója is a következő esetekben:

a) amennyiben a területi pénzügyi ügynökség értesítést kap a polgármesteri hivataltól miszerint a szociális juttatás összegét tévesen állapították meg;

b) 3 hónap alatt ismételten a támogatást eljuttató postai utalványt visszatérítik mivel a címzettet nem találják;

c) a szociális felügyelők vagy a Legfelsőbb Számvivőszék (Curtea de Conturi) ellenőrei megállapítják, hogy a juttatás megítélésekor tévesen vették figyelembe a család összetételét illetve annak a jövedelmét.

A felsorolt esetekben a területi pénzügyi ügynökség felkéri a polgármesteri hivatalt az ügy kivizsgálására. Amennyiben a kivizsgálásból az derül ki, hogy az érdekelt jogosult a szociális juttatásra, akkor a járandó összeget teljes egészében kifizetik, beleértve az esetleges felfüggesztés időszakára vonatkozót is.

(Folytatása következik)








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X