TÖRVÉNYTÁR: Szőlőültetvények ujjászervezésének támogatása


-A A+

A szőlészeti ágazat Románia számára 2014-2018-ra elfogadott Országos Támogatási Program (Programul Național de Sprijin al României) által finanszírozott, a szőlőültetvényel átszervezésére/átváltására vonatkozó intézkedések módszertani szabályait fogadja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium 2014/1763 számú, 2014. november 13-án hatályba lépett rendelete (megjelent a Hivatalos Közlöny november 13-ki, 830. számában).

A szabályozásba megtalálható egyes szakkifejezések magyarázata:

ujjászervezési/átváltási programok-programe de restructurare/reconversie=tartalmazzák azokat a támogatásból elszámolható intézkedéseket, amelyek a bortermelők versenyképességét növelik, termékeiket a piac kívánalmainak megfelelően alakítják ki;

a fajták átváltása - reconversia soiurilor=a művelésben levő fajták kicserélése minőség szempontjából felsőbb rangú fajtákra, a piac kívánalmait figyelembe véve;

a fajtál átváltása növényegészségügyi indokok miatt kiirtás módszerével - reconversia soiurilor cu defrișare din motive fitosanitare=a művelésben levő, növénybetegségek által érintett fajták kicserélése ugyanolyan fajtákra, vagy ezek klónjaira;

parcellál áthelyezése - reamplasarea parcelelor=a kedvezőtlen helyen levő szőlőparcellák áthelyezése más, ugyanolyan nagyságú területekre, amelyek biztosítják a megfelelő éghajlati és pedológiai feltételeket;

korszerűsítés - modernizare=az az intézkedési csomag, amely biztosítja a termelés hatékonyságát, valamint a borászati termékek minőségének feljavítását.

A program által támogatható intézkedéseket és a támogatások átalány (forfetar) összegét az alábbi táblázat foglalja magába:

A szőlő ültetvények ujjászervezése/átváltása céljából előkészített egyéni tervek megvalósításának időtartama nem lehet hosszabb:                                                                                        

a) az egyéni terv elfogadásának éve utáni három borászati év, ha az átváltás a régi fajták kiirtása után történik;

b) az egyéni terv elfogadásának éve utáni két borászati év a következő esetekben:

– az átváltás más, ugyanolyan nagyságú földterületen történik;

– a parcellák áthelyezését más, ugyanolyan nagyságú földterületen végzik el;

– az átváltás növényegészségügyi indokok miatt a régi ültetvények kiirtása után történik;

– az ültetvény korszerűsítése keretében kicserélik/felszerelik a szőlő felkötözési rendszerét;

– korszerűsítés alkalmával áttérnek az alacsony megművelési rendszerről a félmagas és magas rendszerre;

– ha a terv végrehajtására előleget kérnek attól függetlenül, hogy a terv mit tartalmaz;

c) az egyéni terv elfogadásának éve utáni egy borászati év:

– ha a korszerűsítési terv keretén belül a felkötésre szolgáló drótokat három rendbeli dróttal helyettesítik, amelyek közül legkevesebb kettő dupla rendszerű.

Az újjászervezés/átváltás programok alapján nyújtott támogatások értéke nem haladhatja meg az összköltségek 75%-t. A program végrehajtójának okmányokkal kell igazolnia a felhasznált költségtételeket. A szabályozás 3. számú melléklete tartalmazza azoknak a munkálatoknak a felsorolását, amelyekért lehet igényelni a támogatást. Nem alkalmazhatók a programok alapján nyújtott támogatások az alábbi esetekben:

a) az elöregedett, 40 évnél idősebb, borszőlőt termelő parcellákra;

b) étkezési szőlőt termelő parcellákra;

c) direkt termelő hibrid borszőlő parcellákra;

d) azokra a parcellákra, amelyek az utóbbi 10 évben más programok alapján részesültek EU forrásokból támogatásokban;

e) ha a parcellák nincsenek nyilvántartva a Szőlőültetvények regiszterében (Registrul plantațiilor viticole).

Ahhoz, hogy támogatáshoz jusson az igénylőnek el kell készítenie egy egyéni újjászervezési/átváltási tervet. Ez meg kell feleljen a következő feltételeknek:

a) a terv nem vonatkozhat 0,50 ha-nál kisebb földterületre;

b) a tervben foglalt parcellák nem lehetnek kisebbek 0,10 hektárnál;

c) az újjászervezés/átváltás után létrehozott parcella nem lehet kisebb 0,10 ha-nál;

d) az ültetett szőlőfajták szerepelniük kell a szabályozás 2. számú mellékletében régiók szerint felsorolt, támogatásra jogosított fajták listáinak egyikén;

e) az ültetett fajták meg kell feleljenek a jelenlegi szabályozásokban megengedett biológiai követelményeknek;

f) a programok végrehajtása keretében tilos régi, újrafelhasznált anyagokat beszerezni és azokat felhasználni;

g) egy adónyilvántartásban nem szereplő, természetes személy terve egyénenkénti/egy szőlészeti kampányra vonatkozó terve nem terjedhet ki 5 ha-nál nagyobb földterületre;

h) adónyilvántartásban szereplő természetes és jogi személyek tervei egyenként és egy szőlészeti kampányra vonatkozóan legtöbb 150 ha ültetvényre terjedhet ki.

Minden egyes újjászervezési/átváltási program egy műszaki terv és ehhez kapcsolódó költségelőirányzat (deviz) alapján bonyolítható le. Ezeket a régióban levő szőlészeti kutató és fejlesztő intézetnek kell jóváhagynia. Elkészítésüket egy erre szakosodott és felhatalmazással bíró személyre/intézményre kell bízni. A 2014-2015 borászati évre a támogatást igénylő kérvényeket 2014. november 17. és december 19-ke között a megyei mezőgazdasági igazgatósághoz lehet letenni. Ennek tartalmaznia kell az egyéni tervet, utólag a programban előírt teljes iratcsomót, igazolásokat, 2015. február 27-ig lehet benyújtani.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X