TÖRVÉNYTÁR: Történelmi emlékművek feliratának szabályozása


-A A+

A Kulturális Minisztérium RMDSZ-es miniszterének sikerült tevékenységének utolsó napjaiban meghozni és kihirdettetni a Hivatalos Közlöny december 10-ki, 897. számában azt a rendeletet (Ordinul ministrului culturii nr. 2.815/2014), amely előírja ezúttal már hivatalosan, hogy azokra a történelmi emlékművekre, amelyeknek kötődése van egy nemzeti kisebbséghez, az emlékművet bemutató felirat felkerüljön az illető kisebbség nyelvén is.

Ennek megvalósítása érdekében a 2004. óta érvényben levő miniszteri rendelet (Ordinul 2.237/2004), a Strassbourgban 1992-ben elfogadott és Románia részéről a 282/2007 sz. Törvény által ratifikált, a Regionális és kisebbségi nyelvek európai kártájára hivatkozva, a következőképen módosul:

A rendelet 1. sz. mellékletének 1. pontja, amely eddig azt írta elő, hogy az emlékmű jogi státusát bemutató feliratnak román és két nemzetközileg gyakran használt nyelvűnek kell lennie, most kiegészül azzal a kötelezettséggel, hogy ezt a megjelölést meg kell tenni egy, vagy esetenként több nemzeti kisebbség nyelvén is. Az így elkészítendő felirat szövegének meg kell felelnie a szakmai tudományos intézetek által jóváhagyott feliratmintáknak, valamint elhelyezéséhez szükséges a történelmi emlékmű helye szerinti illetékes szakmai bizottságnak (Comisia zonală ale monumentelor istorice) a beleegyezése.

Az emlékművek feliratának egy, vagy esetenként több kisebbségi nyelven való feltüntetése az alábbi helyzetekben kötelező:

– a történelmi emlékmű megépítője, kezdeményezője nemzeti kisebbséghez tartozó intézmény, közösség, személyek;

– a történelmi emlékmű jellege képviseli (reprezentálja) a kisebbség kultúráját;

– a történelmi emlékmű olyan közigazgatási területen/helyen van ahol nagyobb számban élnek a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek és ezek közül elegendően vannak azok, akik igénylik a kisebbségi nyelvű feliratot;

– a helyi vagy megyei tanács, ahol a történelmi emlékmű van, igényli a kisebbségi nyelvű feliratot.   

A megyei művészeti igazgatóságok jóváhagyásával és segédletével a kisebbségi nyelven is feltüntetett feliratokat 2015. december 31-ig kell elhelyezni a történelmi emlékműveken. Azoknak az ingatlanokat, amelyeket 2015. december 31-ke után nyilvánítanak történelmi emlékműnek, ennek a státusnak a Hivatalos Közlönyben való kihirdetése utáni 120 napon belül kell ellátni a megfelelő kisebbségi nyelven is kifejezett felirattal. A rendelet 2014. december 28-án lép életbe.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X