Termelői csoportok létesítésének előnyei


-A A+

Az Agrárgazdasági pályázati lehetőségek 2015-2020 című ismertetőmben említettem, hogy a következő 6 évben előnyben részesülnek azok a termelők, akik termelői/ feldolgozói/ értékesítő tevékenységüket termelői csoportok/szervezetek keretében fogják lefolytatni. A támogatásban részesülő intézkedések felsorolásában szerepelt az M0 9 jelzésű is, melyet tévesen úgy mutattam be, hogy az csak a gyümölcstermelőkre vonatkozik. Ezt kívánom helyesbíteni az elkövetkezőkben, ugyanis az említett intézkedés keretében a gyümölcstermesztőkön kívül más termelői csoportokba (grupuri de producători) tömörült gazdálkodókat is az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) a 2015-2020 időszakban támogatásban részesíti.

Ennek a támogatásnak a célja, hogy a termelői csoportokba szervezkedett termelők együttesen jobb kapcsolatot teremtsenek a piaccal, termelői tevékenységük jobban megfeleljen a piac követelményeinek, tekintetbe véve a fogyasztók elvárásait. A támogatás hozzá kíván járulni rövidített kereskedelmi utak/láncok létrehozásához, a termékek közös értékesítéséhez közel a termelési helyhez. A termelői csoportok hozzájárulhatnak az éghajlati változások miatt előálló nehézségek kiküszöböléséhez is. Ilyen példa a növényi hulladékok begyűjtése és feldolgozása hőenergia vagy villamosenergia előállítása céljából. Ezen kívül a csoport tagjai könnyebben juthatnak hozzá a tevékenységükhöz szükséges információkhoz, kutatások által feltárt eredmények alkalmazásához, tanácsadásban részesülhetnek.

Az M 09 intézkedés keretében a termelői csoportok számára nyújtott támogatás értékét annak az arányában állapítják meg miszerint a tagok termelésük hány százalékát értékesítették a csoporton keresztül. Kivéve az első évet, amikor a támogatás nagyságát a csoportba való belépés előtti 3 év értékesítési összegének átlaga alapján számítják ki. A támogatás összege a csoporton keresztüli értékesítésnek:

- 10 %, az első évben;

- 8%, a második évben;

- 6%, a harmadik évbe;

- 5%, a negyedik évben;

- 4%, az ötödik évben.

A támogatás kedvezményezettjei azok az agrárium keretében működő csoportok, (kivéve a gyümölcstermelő csoportokat, ezeknek más a támogatási rendszere), amelyek megfelelnek a kis és közepes vállalkozások számára előírt feltételeknek, és amelyeknek működését 2014. január 1-je után az illetékes hatóságok elismerték.

Azt, hogy milyen, az üzleti tervben (planul de afaceri) foglalt, a csoportok létesítésével és működésével kapcsolatos költségeket lehet majd elszámolni a támogatásból, azt később fogják szabályozni, de semmi esetre sem lehet majd fedezni a már meglevő csoportok összevonásával kapcsolatos kiadásokat.

Ahhoz, hogy az üzleti tervben foglalt előirányzatok támogatásban részesülhessenek, ezeknek meg kell felelni az alábbiaknak:

– a csoport tagjainak alkalmassá kell tenniük termelésüket és termékeiket a piac igényeihez;

– termékeiket a piacon közösen kell forgalmazniuk, beleértve a termékek árusításának közös előkészítését, az eladások központosítását és a nagybani vásárlók áruellátását;

–  közös elvárásokat kell megszabni, ami a termelésre, betakarításra és a készletek kezelésére vonatkoznak;

– a termelői csoportok más tevékenységeket is folytathatnak, mint például az üzemeltetési vagy kereskedelmi szakavatottság növelése, újítások bevezetése.

A benyújtott projektek elbírálásánál figyelembe fogják venni:

– a termelői csoportok együttműködési készségét;

– a csoport nagyságrendjét (tagok számát);

– a termékek minőségét, termelnek, raktároznak, forgalmaznak környezetbarát vagy hagyományőrző termékeket;

– előnyben részesített ágazatokkal foglalkoznak (tejtermelés, sertéstenyésztés, zöldség termelés, ipari, gyógy vagy illatos növények termesztése;

– a csoportban résztvevő gazdaságok nagyságrendjét (kistermelők összefogása).

A támogatás nagysága nem haladhatja meg az évi 100.000 eurót. A támogatásban való részesülés feltételei még:

– a csoportnak legalább öt tagja kell legyen;

– a termékek legkevesebb 75%-t a csoporton keresztül kell forgalmazni;

– könyvelési adatok alapján igazolni kell, hogy a közösen forgalmazott termékek értéke nem kisebb, mint 10.000 euró évenként;
a tagok termékei mennyiségét, minőségét és összértékét közös központosított könyvelési, számlázási és nyilvántartási rendszerben kezelik;

– a csoport tagjai az alapító okmányban foglalt, a csoport létesítésével és működtetésével kapcsolatos, pénzügyi kötelezettségeiknek eleget tesznek;

– a csoportnak az alapító okmányban előírt vezetőségi testülete van és rendelkezik azokkal a logisztikai eszközökkel, amelyek biztosítják a csoport kereskedelmi és pénzügyi működését.

A termelői csoportok létesítésével és működésével kapcsolatos jogi keretet kívánja aktualizálni a múlt év december 19-ki, 929 sz. Hivatalos Közlönyben megjelent 178/2014 sz. törvény az agrár- és erdőgazdasági termékeket előállító és forgalmazó csoportok és szervezetek elismerésére és működésére vonatkozó jogszabályok módosításáról. Ennek előírásai egy következő ismertetőm tárgyai lesznek.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X