TÖRVÉNYTÁR: Külföldi követelések behajtásának megkönnyítése


-A A+

Akiknek külgazdasági érdekeltségei vannak, tudják milyen nehézkes volt eddig behajtani egy más országbeli követelést, függetlenül attól, hogy kereskedelmi tevékenységből, szolgáltatások vagy munkák elvégzéséből származtak. Egy 2010-ben elvégzett tanulmány szerint, az Európai Unió keretében évente több mint 10.000 ilyen jellegű igazságügyi eljárás van folyamatban, melyeknek tárgya különböző pénzügyi követelések ügyében meghozandó ítéletek meghozatala. A máig érvényben levő bürokratikus eljárások évente kb. 48 millió euró kárt okoztak az érdekelteknek.

Ezen a helyzeten kíván segíteni az Európa Tanács most hatályba lépett szabályozása, melynek alapján egy tagországban hozott kereskedelmi vagy polgári jogerős bírói határozat érvényes, minden más eljárás lefolytatása nélkül, az Unió valamennyi országában. Ez lehetővé teszi a gazdasági egységeknek és a fogyasztóknak, hogy a külföldi magán vagy jogi személyekkel szembeni követeléseik behajtása sokkal gyorsabban oldódjanak meg. Azok a  gazdasági egységek, melyek az EU több tagországában tevékenykednek nagyobb jogbiztonságban tehetik ezt, ezen kívül a szabályozás jobb jogvédelmet biztosít azok számára is, akik az EU kívüli országokból szereznek be árukat, illetve ott vállaltak munkát.

Az Európa Tanács által elfogadott új szabályozás előírásait a következőkben lehet összefoglalni:

– Az EU egy tagországában hozott jogerős kereskedelmi vagy polgári bírói határozat automatikusan érvényes valamennyi tagországban. Ezzel megszüntetik az eddig érvényben levő bürokratikus, úgynevezett „exequatur eljárást”, melynek költségei elérhették a 2.000-3.000 eurót, amihez még hozzáadódott az ügyvédi tiszteletdíj, a fordítás, a per költségei, így a külföldi követelés behajtásához szükséges eljárás összköltsége elérhette a 12.700 eurót is.

– Ezentúl gyakorlatilag egy tagországban meghozott jogerős bírói határozatot érvényesíteni lehet azonnal egy másik tagországban, az érdekeltek birtokukba jutnak késedelem nélkül a követeléseiknek, minden más költség nélkül.

– A fogyasztók és az alkalmazottak fokozott védelemben fognak részesülni olyan bírósági eljárások esetében, melyeknek tárgya az EU-n kívüli országokból származó követelés. Eddig, ha a fogyasztók EU-n kívüli országból szereztek be javakat, ezekben az országokban működő kereskedő szállított le árut, szinte lehetetlen volt jogaikat érvényesíteni. Az új szabályozás szerint minden ilyen tárgyú pert a jövőben abban az EU tagországban levő bíróságnál lehet lefolytatni, ahol a fogyasztó lakhelye van, nem kell az EU-n kívül igazságügyi hatósághoz fordulni.

– Az új szabályozás ugyanezt az elvet vezeti be azoknak az alkalmazottaknak az estében is, akik egy EU-n kívüli országban dolgoztak és bírósági eljárás segítségével akarják megkapni a munkaadók velük szembeni tartozásait. A jövőben az ilyen tárgyú eljárást a munkavállaló országában levő bíróságon lehet majd lefolytatni.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X