TÖRVÉNYTÁR: Gázolajár-térítés az agrárgazdaságoknak


-A A+

Európa Uniós direktíva, hogy az Unió tagállamaiban gazdálkodók lehetőleg egyenlő eséllyel értékesíthessék termékeiket. Ezt a célt kívánja szolgálni az a szabályozás is, melynek alapján azokban az országokban, ahol az agrártevékenységre felhasznált gázolajra kirótt különleges fogyasztási adó (accize) nagyobb, mint az Unióban általában érvényes 21 euró/1.000 l. gázolaj, akkor a különbözetet támogatás formájában meg kell téríteni a gazdálkodóknak.

Romániában 2014 IV. negyedévére az 1.108/2014 sz. kormányhatározat rendeli el és szabályozza ennek a fogyasztási adó különbözetnek a visszafizetését és pedig 1,7975 lej/1 l. gázolaj szinten. Erre a támogatásra jogosult minden agrártevékenységgel foglalkozó gazdaság illetve természetes személy, akik az érvényben levő rendelkezések alapján 2015. január 15-ig igényelték és megszerezték az illetékes szakhatóság előzetes beleegyezését (acorf prealabil) miszerint jogosultak az agrártevékenységre felhasznált gázolaj árának részleges megtérítésére.

Az Országos Kifizetések és Közbenjárások Ügynöksége (APIA) 2015. február 5-ki sajtóközleményében értesíti az érdekelteket, hogy legkésőbb 2015. február 27-ig bezárólag le kell tenniük a megyei APIA központhoz a 2014 IV. évnegyedben elhasznált gázolaj mennyiség elszámolásához szükséges dokumentumokat. Az igénylésnek tartalmaznia kell a beszerzett gázolaj mennyiségét igazoló hivatalos számlákat/nyugtákat, erről készített összesített kimutatást, valamint információkat a megművelt mezőgazdasági terület nagyságáról, a kultúrák struktúrájáról, a gondozásban levő állatállományról.

Elveszítik a gázolajár részleges megtérítésére való jogosultságokat azok a gazdaságok, melyek nehéz pénzügyi helyzetben vannak (például hátralékos adóságuk van az állami vagy a helyi költségvetéssel szemben), csődeljárást, felszámolást rendeltek el ellenük, igazságügyi átszervezés tárgyai.

A gázolajár részleges megtérítéséért járó összegeket 2015. június 30-ig fogja kifizetni az APIA. Az említett kormányhatározat megszabja, művelési kultúrák és az állatállomány nagysága és struktúrája függvényében azt a maximális gázolaj fogyasztást, amit el lehet számolni a támogatás összegének megállapításánál.  Ezek a maximális mennyiségek a következők:

gabona félék                                  42 l./ha 

földieper ültetvény                            22 l./ha

rizsföldek                                        32 l./ha  

szőlő                                               42 l./ha

olajnövények                               20 l./ha  

szőlő termőtalajának előkészítése 25l./ha

 burgonya termesztés                 50 l./ha 

gyümölcs és szőlő ültetvények       13 l./ha

cukorrépa                                   46 l./ha  

energia termelés növényei             33 l./ha

komló                                          47 l./ha 

tavaszi vetésre előkészített földek 25 l./ha

gyógynövények                           33 l./ha 

szárnyasok tartása                 13 l./143 fő

mezőn termesztett zöldségek    49 l./ha   

sertés tenyésztés                   3 l./4,24 fő

védett helyű zöldségesek            25 l./ha  

szarvasmarha tartás                    10 l./ 1 fő

gomba termesztés                    27 l./ha  

juh/kecske tenyésztés                     2 l./7,8 fő    

természetes rétek, pázsitok    10 l./ha  

űméhészet                                  6 l./1 család

takarmánynövények                43 l./ha 

selyemhernyó tenyészet      6 l./1 doboz

gyümölcsösök                          43 l./ha 

öntözés                               17 l./1.000 m² víz

Országosan a költségvetés 90.500.000 l. gázolaj árelszámolását teszi lehetővé, erre 162,7 millió lejt irányoz elő. Amennyiben a benyújtott támogatásigénylések ezt a mennyiséget meghaladják, akkor az árvisszatérítés összegét arányosan lecsökkentik.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X