TÖRVÉNYTÁR: Életjáradék igazolvány kötelező láttamoztatása


-A A+

Az APIA 2015. február 18-án közzétett sajtóközleményében értesíti mindazokat, akiknek 2014-re érvényes jogosultságuk van termőföldjük haszonbérbeadása (arendarea) alapján életjáradékra (rentă viageră), annak érdekében, hogy megkaphassák a számukra megállapított életjáradék összegét 2015. március 1. és augusztus 31. között láttamoztatniuk kell az ország bármelyik megyei APIA központjában az „Életjáradék igazolványukat (Carnet de rentier)”.

Az igazolvány láttamoztatását megtehetik személyesen vagy hitelesített felhatalmazással (procură autentică) megnevezett megbízott (mandatar), gondnok (curator), végleges bírósági határozattal kinevezett gyám (tutore) segítségével. A láttamoztatáskor be kell mutatni:

– az életjáradék igazolványt;

– a haszonbérbeadásról szóló szerződést;

– az életjáradék tulajdonosának/megbízottjának/gondnokának/gyámjának személyazonossági igazolványát;

– igazolást egy működő banki folyószámláról;

– amennyiben az életjáradék tulajdonosa I. vagy II. fokú fogyatékos személy akkor az ezt igazoló, aktualizált, szakorvosi véleményezést.

Az életjáradékra való jogosultság megszűnik tulajdonosának elhalálozásával. Ez esetben a 2014-re járó életjáradékot megkaphatják örökösei, ha 2015. augusztus 31-ig benyújtják bármelyik megyei APIA központhoz az alább felsorolt okmányokat:

– az elhunyt életjáradék igazolványát;

– halotti bizonyítványt (eredetiben és másolatban);

– az örökösödést igazoló okmány eredetijét és másolatát. Ez lehet: az örökösödést igazoló okmány, végrendeleti örökösséget bizonyító okirat (certificat de legatar), végleges bírói határozat alapján beiktatott (investit) öröklést igazoló okmány;

– az örökös személyi igazolványát/útlevelét, eredetiben és másolatban;

– amennyiben több örökös van közjegyző által hitelesített nyilatkozatot, eredetiben, annak az örökösnek a megnevezéséről, akit kijelölnek az életjáradék átvételére;

– a kijelölt örökös banki folyószámláját megnevező igazolást.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X