Erdőültetvények létrehozásának támogatása


-A A+

Románia földterületének földrajzi szerkezete kiválóan alkalmas, viszonyítva a többi európai országhoz, az erdőgazdálkodásra. Mégis, különösön az utóbbi két évtized rablógazdálkodásának következképen, az EU tagországai sorában, hátul kullog ami a az erdővel borított területek nagyságát illeti, az összterület arányában. Ezen kíván segíteni a Hivatalos Közlöny október 26-ki, 726. számában megjelent miniszteri rendelet (Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 233/2012) mely „minimis" jellegű támogatás megadását teszi lehetővé azok számára akik földterületük egyes részét erdősíteni kívánják.

A támogatás, a jogalkotó szerint, azoknak a mezőgazdasági földterület tulajdonosoknak jár kárpótlásként, akik vállalják: erdő ültetvények létesítését, ezeknek karbantartását és megőrzését egészen ameddig kitermelhetővé vállnak. A támogatás három részből áll:

a) az erdőültetvény létrehozásáért járó prémium;
b) az ültetvény létrehozásának évétől kezdve, karbantartásáért járó, 5 évre szóló, évente kifizetendő prémium;
c) az ültetvény létrehozása által okozott jövedelem kiesés kárpótlásaként, a létrehozás évétől számított 15 éven keresztül, hektáronként megállapított prémium.

Részesülhetnek erdőültetvény létesítéséért járó támogatásban:
- mezőgazdasági termőföld magán tulajdonosai a fenti a)-b)-c) bekezdésekben felsorolt prémiumokban;
- mezőgazdasági földtulajdonnal rendelkező helyi közigazgatási hatóságok az a) bekezdésben jelzett prémiumban. Ezt meg lehet adni akkor is ha az erdőültetvényre szánt területet üzemeltetésre átveszi (koncesszionálja) egy természetes vagy jogi személy.

Jogállásuk szerint igényelhetnek támogatást:
- természetes személyek, beleértve a gazdasági tevékenységre felhatalmazott természetes személyeket is (persoane fizice autorizate);
- jogi személyek;
- természetes vagy jogi személyekből alkotott társulások vagy csoportok;
- mezőgazdasági földterülettel rendelkező helyi közigazgatási hatóságok.

Az erdőültetvény létrehozásáért járó támogatásban részesülőknek meg kell felelni a következő feltételeknek:
a) nincsenek „válságos" helyzetben. Ilyenek a jogalkotó szerint: -azok a kft.-ék, melyek elvesztették alaptőkéjük felét és az utolsó 12 hónapban az alaptőke több mint egynegyedét; -azok a kereskedelmi társaságok melyek részvényeseinek legalább egy része korlátlanul felel a vállalat adósságaiért s melyek elvesztették alaptőkéjük felét és az utolsó 12 hónapban az alaptőke több mint egynegyedét; - bármilyen jogi formával rendelkező vállalkozás amely ki van téve a törvény szerint bírósági átszervezésnek (reorganizare judiciară) vagy csődeljárásnak;
b) nem alanyai az Európa Tanács olyan határozatának miszerint vissza kell szolgáltasson állami támogatást, vagy ha súlytották ilyen jellegű határozattal, azt már végrehajtotta és az adósságát teljes mértékben felszámolta;
c) 3 egymásutáni évben (ezek közül kettő közvetlenül megelőző év, egy pedig folyóév) nem részesült 200.000 eurónál nagyobb, „minimis" támogatásban;
d) teljesíti valamennyi, a PNDR (Program Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 221) programban és ennek Finanszírozási útmutatásában foglalt feltételeket.

Az erdőültetvényren javasolt földterület nagysága legalább 0,5 ha kell legyen és legalább 2 éve nyilvántartásba volt véve az APIA ügynökségen. Nem lehet támogatást igényelni:
a) jogállása szerint nem mezőgazdasági felhasználásra bejegyzett földterületért;
b) a helyi kataszteri nyilvántartás szerint harmadik fél számára, kötelezettség vagy elzálogosítás miatt betáblázott területért;
c) tulajdonjog szempontjából nem tisztázott területért;
d) fontos közérdek miatt országos vagyi helyi jellegű programokba foglalt területért;
e) közös tulajdonban, vagy más társulási formában levő területért, ha a tulajdonosok bármelyike ellenzi az erdősítést;
f) ha a terület állandó, természetes legelő.

Az erdőültetvények létrehozása erdősítési tervek alapján kell megtörténjen. Ezeket az illetékes országos hatóság által felhatalmazott természetes vagy jogi személyek készíthetik el. Egy ilyen terv szabványos tartalmát a Rendelet 2 számú melléklete mutatja be.

Nem részesülhetnek a rendeletben foglalt szabályozás alapján támogatásban:
- karácsonyfa ültetvények;
- gyors növekedésű fajok számára létrehozott ültetvények.

A Rendelet előírja milyen mértékben lehet támogatni az erdőültetvények létrehozásával járó, ügynevezett szabvány költségeket (costurile standard). A támogatás nagysága a szabvány költségek 80% a hátrányos ővezetekben (zone defavorizate) és a Természet 2000 ővezetekben. Más helyen fekvő ültetvények esetében a szabvány költségek 70% lehet támogatni.

A szabvány költségek földrajzi övezetüktől függően nem lehetnek nagyobbak mint:

Földrajzi övezet                                  Szabvány költség hektáronként euróban
- Síkság                                                                   1.900
- Dombvidék                                                             1.660
- Hegyvidék                                                               1.560

Az ültetvény létrehozása utáni 5 évben a karbantartásért járó szabvány költségek euróban, földrajzi övezetenként, a következők:
                                 Síkság                              Dombvidék                           Hegyvidék
Első évben                    270                                   210                                      130
Második évben              616                                   536                                       436
Harmadik évben             180                                   210                                       130
Negyedik évben             180                                   105                                        65
Ötödik évben                  90                                    105                                        65

Az ültetvény létrehozásától számított 15 évre hektáronként járó évi kárpótlás nagyságának a megállapításánál figyelembe veszik a kiesett mezőgazdasági jövedelem értékét. Ezért megkülönböztetik a farmereknek járó kárpótlást a nem mezőgazdasági tevékenységet végző földtulajdonosoknak járó összegtől. Így a farmerek esetében az évi kárpótlás értéke 80% a (209,5 + PD) eurónak, ahol a PD a farmereknek járó, évente megállapított, egy hektárra vonatkozó, földterületi támogatás összege. A nem mezőgazdasági tevékenységet folytató földtulajdonosoknak az évi kárpótlása a farmereknek megállapított érték 50%.

Az erdőültetvények létrehozásához szükséges műszaki tervek elkészítését a fent leírt támogatás keretén belül lehet finanszírozni. Ez nem haldhatja meg az elfogadott terv értékének 10%-t és nem lehet nagyobb mint 70 euró/ha ha az ültetvény nagysága nem haladja meg az 50 ha, 50 euró/ha az 50-től 150 hektárig terjedő ültetvények számára és 30 euró/ha a 150 hektárnál nagyobb ültetvények esetében.

A rendeletben előírt támogatás segítségével létrehozott erdőket fenn kel tartani legalább addig amíg kitermelhetőkké vállnak.

A Redelet által lehetővé tett támogatást a Vidékfejlesztésért járó Kifizetések és Halászati Ügynökségnek (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - APDRP) benyújtott kérvény alapján lehet igényelni, mellékelve a fent említett Finanszírozási Útmutatásban (Ghidul solicitantului) felsorolt mellékleteket és saját felelőségre kiállított nyilatkozatokat. A kérvény elfogadása után a támogatásban részesülő és az APDRP finanszírozási szerződést köt az erdőültetvény létesítésére vonatkozóan.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X