Módosították a Pénzügyi Törvénykönyv (Codul fiscal) egyes előírásait


-A A+

A Hivatalos Közlöny november 15-ki, 772. számában jelent meg két törvény (Legea 208/2012 és Legea 209/2012) melyek a Pénzügyi Törvényköny egyes előírásait módosítják. Ezek közül a fontosabbakat és közérdekűeket az alábbiakban ismertetjük:

I. A gépjárművek után fizetendő adó nagyságának megállapítása

A törvénykönyv 263. cikkelyének (2) bekezdése a következőképen módosul:

A gépjárművek évi adójának kiszámításánál, a hengerek kapacitásától függően (capacitate cilindrică), minden 200 cm³ egységért, vagy ennek hányadosáért, az alábbi felsorolásban feltűntetett értéket kell figyelembe venni:

a) Forgalomba bejegyzett járművek (vehicole înmatriculate) esetében

1. Mopedek (motorete), robogók (scutere), motorkerékpárok és 1.600 cm³
kisebb kapacitású személyautók.....................................................................8 lej/200 cm³
2. 1.601 és 2.000 cm³ közötti kapacitású személyautók ....................................18 lej/200 cm³
3. 2.001 és 2.600 cm³ közötti kapacitású személyautók.....................................72 lej/200 cm³
4. 2.061 és 3.000 cm³ közötti kapacitású személyautók....................................144 lej/200 cm³
5. 3.001 cm³-nél nagyobb kapacitású személyautók..........................................290 lej/200 cm³
6. Autóbuszok, mikrobuszok..............................................................................24 lej/200 cm³
7. Más, 12 tonnánál kisebb teherképességű, gépjárművek................................30 lej/200 cm³
8. Forgalomba bejegyzett traktorok...................................................................18 lej/200 cm³

b) nyilvántartásba vett (vehicole înregistrate) gépjárművek

1. Megállapítható henger kapacitással
1.1. 4.800 cm³ kisebb kapacitás esetében ......................................................2-4 lej/200 cm³
1.2. 4.800 cm³ nagyobb kapacitás esetében...................................................4-6 lej/200 cm³
2. Olyan járművek melyeknek nem lehet megállapítani hengerkapacitását.....55-60 lej évenként

A gépjárművek adóját 2013 januárt 1-től állapítják meg a fenti értékek alapján.

II. A nemzeti kisebbségek tulajdonában levő épületek adómentessége

A törvénykönyv 250-ik cikkelye (1) bekezdését, (ez egyes épületek adómentességét írja elő), kiegészítették egy új, 20. ponttal, mely szerint ezentúl épületadó mentesek lesznek a nemzeti kisebbségek tulajdonában levő épületek, kivéve azokat az épületrészeket ahol gazdasági tevékenységet folytatnak.

III. Adóhátrálékok újraütemezése szabályozásának módosítása

1. A 300 millió lejnél nagyobb adóhátrálék visszafizetésének újraütemezésénél a részletekben való visszatérítés lehetséges, leghosszabb időtartamát 5 évről, 7 évre növelték meg.
2. A jövőben a közintézményeknek és organikus törvények alapján létrehozott autonom közszolgálati hatóságoknak/szolgáltatóknak nem kell, az eddigi gyakorlattal szemben, adóhátrálékuk újraütemezése esetében, garanciát képezniük.
3. Azon adóhátrálékukat újraütemezését igénylők számára, akiknek megmaradt a garancia létrehozására való kötelezettsége, könnyítettek a garanciaképzés feltételein. A jövőben a garancia időtartamára kifizetendő kamat nagysága nem lehet nagyobb mint 16% az eddigi 32% helyett, az alábbi nagyságértékek szerint:
- a 12-24 hónapig tartó újraütemezés esetében = 4%, 8% helyett;
- 25-36 hónapi újraütemezéskor = 8%, 16% helyett;
- 37-48 hónapi újraütemezéskor = 12%, 24% helyett;
- 49 hónapnál hosszabb újraütemezés esetében = 16%, 32% helyett.

IV. Pontosítások abban az esetben ha az ÁFÁ (TVA) befizetési kötelezettsége az árú/szolgáltatás kifizetésekor keletkezik

Az érdekeltek valószínűleg tudják, hogy hosszas küzdelem után, törvényesítették a vállalkozók által régóta javasolt szabályozást, miszerint azoknak a vállalkozásoknak az esetében melyek évi forgalma (cifra de afaceri) nem haladja meg a 2.250.000 lejt, ÁFA befizetési kötelezettsége akkor keletkezik amikor a leszállított árút/szolgáltatást kifizetik, szemben az eddigi gyakorlattal amikor ez a kötelezettség a számla kiállításának idejétől számítódott. A most megjelent 208/2012 sz. Törvény ezen a határértéken és az újonan megállapított ÁFA befizetési lehetőség alapelvein nem változtat, de tartalmaz egyes pontösításokat az új szabályozással kapcsolatban.

Így más időpontokat állapítottak meg azokban az esetekben amikor a vállalkozók ki vagy be jelentkeznek a kifizetéskor esedékes ÁFA kötelezettség rendszerébe. Azt is most szabályozták, hogyan kell az ÁFÁ-t kiszámítani abban az időszakban ami az új befizetési rendszerbe való be/vagy kilépésének bejelentési kötelezettség ideje és az adóhatóság által a nyilvántartásába való vétel, illetve az onnan való kiiktatás ideje között van.

Újdonság az mikortól kezdve alkalmazzák a kifizetéskor létrejövő ÁFA kötelezettséget. Ezt úgy szabályozták, hogy az új befizetési rendszer alkalmazása „annak az évnek a második befizetési időszaka (perioada fiscală) első napjától kezdődik, mely követi azt az évet amikor az évi forgalom nem haladta meg a fent jelölt határértéket." Ismeretes az ÁFA befizetési időszaka lehet havonta, évnegyedenként, félévenként. Amennyiben a befizetési időszak negyed vagy félévenkénti, az új ÁFA befizetési rendszerébe való ki vagy belépést a következő év január 25-ig kell bejelenteni a 097 számú formanyomtatványon. Nem kell bejelentést tennie azoknak akik a folyó évben már éltek az ÁFA befizetésének az árú/szolgáltatás kifizetésekor keletkezett lehetőségével és a következő évi forgalmuk sem haladta meg a megjelölt határértéket.

Ugyancsak újdonság az is hogyan kell eljárni ha évközben a vállalkozás évi forgalma meghaladja a 2.250.000 lejt. Ez esetben ezt a következő hónap 25-ig be kell jelenteni az adóhatóságnak. Ha ez nem történik meg az adóhatóság hivatalból is kiiktathatja az ÁFA fizetőt az új befizetési rendszerből. Ennek következménye, hogy az ÁFÁ befizetési kötelezettsége a számlák kiállítási időpontjától keletkezik majd.

Nem alkalmazható az ÁFA kötelezettség az árú/szolgáltatás kifizetésekor, ha ezeknek ellenértékét készpénzben fizetik ki. Ha a kifizetés részben történik készpénzben akkor az annak megfelelő ÁFÁ kötelezettség a számla kiállításának napjától esedékes.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X