Könnyítések a vállalkozások számára


-A A+

A kis és közepes vállalkozások (KKV – románul IMM) vezetői számára ismeretes és a visszajelzések szerint jól fogadott a 2011-ben életbelépett „Mihail Kogălniceanu" program (Ordonanţa Guvernului nr. 60/2011 – Mon. Ofic. 460/30.06.2011). Ennek keretén belül az állam átvállalja, a jogszabályban foglalt feltételek alapján, a KKV-nak adott bankhitelek kamatterheit és esetenként garanciát vállal a felvett hitelekért. A Hivatalos Közlöny november 21-ki, 783. számában jelent meg a Programot bevezető kormányrendelet törvény által való elfogadása (Legea 218/2012), mely egyben több további könnyítést vezet be az említett vállalkozások számára.

Ezek közül a legjelentősebb, hogy a jövőben, az eddig érvényben levő rendelkezésekkel ellentétben, mikor is az állam a kamatterheknek csak egy részét vállalta el, ezután a bankhitelek után fizetendő kamat teljes összegét vállalja át (szubvencionálja), illetve vállal garanciát értük. Ugyanakkor felemelték a kamattámogatásban részesíthető hitel lehetséges, legfelsőbb értékét 125.000 lejről, 400.000 lejre. Annak a hitelkeretnek a legfelsőbb összegét is megemelték amennyiért az állam hajlandó garanciát vállalni, 100.000 lejről, 320.000 lejre.

Változik az úgynevezett párhuzamos garanciák (garanţii colaterale) biztosításának a módozata is. Eddig a hitel értékének legkevesebb 40%-ra kellett párhuzamos garanciát képezni, ezután ennek nagyságát a hitelt nyújtó bank belső szabályozása szerint kell megállapítani.

Továbbra is érvényesek azok a korlátozások, melyek kizárják a hitelkamat átvállalásának lehetőségét. Így nem lehet kamattámogatást igényelni, a következő tevékenységi ágakra vonatkozó hitelekre: - pénzügyi és biztosítási műveletek;
- ingatlanok vételének/ eladásának/ bérbeadásának közvetítése;
- szerencsejátékok és fogadások;
- fegyver, lőszer, robbanó anyagok, dohány, alkohol, energetikai termékek gyártása és forgalmazása;
- bérbeadások és lízingelés, nyomozó és védő tevékenységek.

Az eddigi 6,5% helyett a jövőben az állam által átvállalt kamat kamatlábának legmagasabb értéke 9% lehet. A kamattámogatásban részesíthető hitel továbbra is legtöbb egy évre szólhat. Újdonság, hogy a hitel visszafizetésének időtartamát a hitelt nyújtó bank belső szabályzata szerint állapítják meg. A hitel meghosszabbításának a lehetőségét és módozatát a törvény gyakorlati alkalmazását szabályozó kormányrendelet fogja tartalmazni, ezt 2012. december 23-ig teszik majd közre.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X