Az áfa befizetésének új módszere


-A A+

A Törvénytárban többször említettük, a vállalkozók ismételt kérésére, 2013. január 1-jétől megteremtették jogi lehetőségét annak, hogy bizonyos feltételek mellett, az áfa (TVA) befizetésének kötelezettsége nem a számla kiállításakor keletkezzen, hanem amikor a leszállított árut/elvégzett szolgáltatást ténylegesen kifizették. Ennek a lehetőségnek a gyakorlatba ültetését szabályozza a Hivatalos Közlöny november 26-ki, 792. számában megjelent pénzügyminiszteri rendelet (Ordinul MFP 1519/2012) mely elfogadja és 2013. január 1-jei kezdettel hatályba lépteti az „Áfa befizetési rendszerének az áru/szolgáltatások kifizetésekor történő elszámolásáról szóló Útmutatást (Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasare). Ennek fontosabb előírásai a következők:

2013. január 1-jétől kezdve azok az áfát fizető jogi és fizikai személyek, akik gazdasági tevékenységének székhelye Romániában van, forgalmuk (cifra de afaceri) 2011. október 1. és 2012. szeptember 30. között nem haladta meg a 2.250.000 lejt, az áru/szolgáltatás értékének bevételezése (inkasszálása) után kell elszámolniuk az áfát. Az érdekelt személyeknek 2012. október 25-ig kellett volna bejelenteniük, hogy forgalmuk nem haladta meg a jelzett időszakban a fent említett határértéket. Amennyiben ez nem történt meg, az adóhatóság az ebben a helyzetben levő személyeket automatikusan bejegyzi az áfát a kifizetés után elszámoló áfaköteles személyek regiszterébe.

Azok a személyek, akik az előző évben nem használták az áfa befizetésének új rendszerét (2013-ban minden áfát befizető személy ebben a helyzetben van), ennek alkalmazását a második pénzügyi elszámolási időszak (perioada fiscală) első napjától kezdik. (Megjegyzés: pénzügyi elszámolási időszaknak azt az időtartamot nevezik melyben a szóbanforgó áfa fizető személy köteles az áfát elszámolni, ez lehet esetenként egy hónap, egy évnegyed, egy félév vagy egy év). A forgalom összege megállapításánál, melynek alapján megállapítják, hogy ennek nagysága a 2.250.000 lejen alul vagy felül van, figyelembe veszik a leszállított áru, illetve elvégzett szolgáltatás összértékét beleértve az illető naptári év keretében a külföldre küldött áru, illetve külföldön végzett szolgáltatás értékét. Ha egy naptári év lefolyása alatt a forgalom értéke meghaladja a 2.250.000 lejt, az új áfa befizetési rendszert a határérték átlépése után következő elszámolási időszak utolsó napjáig kell alkalmazni.

Abban az esetben mikor az új rendszer szerint az áfát az áruk/szolgáltatások kifizetése után számolják el, de ennek értékét nem fizették ki teljes összegében, vagy egy részében a számla kiállítása utáni 90 nap elteltéig, a ki nem fizetett összeg áfa elszámolása esedékessé válik a számla kiállítása napjától számított 90 naptári nap után. Amennyiben a számlát nem állították ki a törvényben előírt időszakban, akkor a 90 napi határidő attól a naptól számítódik, amelyet a Polgári eljárás törvénykönyve (Codul de procedură civilă) előír mint a számla kiállításának határideje.

Az áfa befizetésének új rendszere a törvény által meghatározott esetekben kötelező. Nem alkalmazható azonban a következő esetekben:

- az úgynevezett egységes pénzügyi csoportok számára, ha forgalmuk meghaladta a megállapított határértéket. Egységes pénzügyi csoportnak (grupul fiscal unic) nevezi a Pénzügyi Adótörvénykönyv 127. cikkelyének (8). bekezdése azokat a jogilag önálló személyeket melyek szoros szervezeti, pénzügyi és gazdasági kapcsolatban vannak;
- ha az áru szállítója/szolgáltatás elvégzője nem romániai személy;
- ha az áfa befizetését a fordított elszámolási rendszer (taxa inversă) szerint alkalmazzák;
- ha a szolgáltató/árut szállító: turisztikai egység (agenţie de turism), használt árút (second hand)
forgalmaz, ingatlant forgalmazó ügynökség;
- ha a leszállított áru, illetve a szolgáltatás értékét készpénzben fizetik ki;
- amennyiben az áru/a szolgáltatás megrendelője a szállítókkal családi kapcsolatban levő (afiliat) személy: házastárs, legtöbb III. rendbeli rokon, illetve a megrendelő cég részvényeinek/tulajdonrészének legkevesebb 25%-át birtokolja.

Az áfa befizetésének új rendszerét alkalmazók, tehát azok, akik az áfát az áru/szolgáltatás kifizetésekor számolják el, azt hogy a kifizetett összegből mennyi az áfa értéke a következő számítást kell elvégezzék: a kifizetett összeget be kell szorozzák a 24 x 100/124 egyenleg értékével. Például ha a kifizetett összeg 686 lej ezt meg kell szorozni 24 x 100/124, azaz 19,3548-al és az így nyert összeget elosztani 100-al (686 x 19,3548/100= 132,77 lej az áfa értéke).








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X