Beteglátogatások szabályozása


-A A+

Országosan tisztelt Raed Arafat, egészségügyi miniszter nyilvánvaló szándéka, hogy rendet teremtsen az egészségügyben. Ezt a célt szolgálja a Hivatalos Közlöny december 21-ki, 876. számában közzétett 1284/2012 sz. miniszteri rendelet az egészségügyi intézményekbe beutalt páciensek látogatási lehetőségének szabályozásáról. Ez a következőket írja elő:

Az egészségügyi intézményekbe beutalt pácienseket, ezeknek hozzátartozói, hétfőtől péntekig, mindennap 15 és 20 óra között látogathatják meg. Szombaton és vasárnap a látogatási idő 10 és 20 óra között van.

Azokat a pácienseket akik három ágynál nagyobb létszámú szalonban fekszenek nem látogathatja meg egyszerre több mint három személy, és egyidőben csak 2 beteg látogható meg. Annak érdekében, hogy valamennyi beteget meg lehessen látogatni, ha van igény erre, a látogatási időt 60 percre kell korlátozni.

Az intenzív osztályokra beutalt betegeket naponta lehet meglátogatni, kizárólag a családtagoknak (szülők, gyermekek, testvérek), azzal a feltétellel, hogy a látogatás egyéneneként történjen, legfeljebb 2 személy egyszerre, az intézmény belső szabályzatának betartásával.

Az intenzív osztályoknak kötelezettsége, hogy létezzen egy telefonszám ahol a család, a kezelő- vagy az ügyeletes orvos részéről megfelelő információkat kaphat a beteg egészségügyi állapotáról. A beteg internálásakor vagy esetlegesen egy más osztályba való áthelyezésekor a hozzátartozóknak a tudomására kell hozni ezt a telefonszámot.

A páciens családtagjai személyesen beszélhetnek a kezelő orvossal, ennek napi munkaideje alatt. Az erre vonatkozó programot az osztályvezető orvos állapítja meg és miután ezt az orvos igazgató elfogadja, ki kell függeszteni, hozzáférhető helyen, az egészségügyi intézmény bejáratánál.

Kivételesen, a kritikus helyzetben levő vagy utolsó napjait élő betegeket, attól függetlenül milyen osztályra vannak beutalva, mindennap meg lehet látogatni, a nap bármilyen órájában. Ebben az esetben lehet igényelni azt is, a kezelőorvos engedélyével, hogy a beteg mellett állandóan tartózkodjon egy családtag, amennyiben erre az osztályon belül lehetőség van. Ellenkező esetben lehetővé kell tenni, hogy egy családtag időközönként bemehessen a beteghez, ennek érdekében az osztály közelében megfelelő várokazási helyet kell biztosítani.

Amennyiben olyan beutalt betegről van szó melynek korlátozott a mozgás lehetősége, egy kisérő személynek a jelenléte állandó lehet.

Intenzív osztályra beutalt gyermekek esetében, amennyiben erre igény van, biztosítani kell az egyik szülő állandó jelenlétét. Az egészségügyi intézmény bármelyik osztályára beutalt 14 éven aluli gyermekek mellett, amennyiben erre igény van, jelenlehet állandóan a szülők egyike. A 14 és 18 év közötti gyermekek esetében is lehetséges ez a jelenlét az osztályvezető orvos beleegyezésével.

A rendeletben előírtak kötelezők a egészségügyi minisztériumnak alárendelt intézményekre, valamint azokra, melyeknek ügyvitelét a helyi közigazgatási hatóságoknak adták át. A beteglátogatási idők programját hozzáférhető helyen ki kell függeszteni. A beteglátogatásért tilos bármilyen illetéket (tarifát) kifizetettni.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X