Milyen mértékben növekednek a helyi adók 2013-ban


-A A+

Először a választások előtt került a napirendre ez a probléma, mikor a pénzügyminisztérium honlapján megjelent egy kormányhatározat tervezet, mely előirányozta a helyi adók átlagban 16%-os növekedését 2013. január elsejei kezdettel. Ez akkor kiváltotta a miniszterelnök haragját, sőt a helyettes miniszterelnök- pénzügyminiszter is elhatárodott tőle, a tervezet lekerült a honlapról. A választások után megváltozott a helyzet, jöttek a magyarázatok, ezúttal az új kormány szakminiszterei részéről. Idézték a Helyi adók törvényének azt a kitételét, miszerint a helyi adók nagyságát minden három évben felül kell vizsgálni az országos infláció függvényében. Az egyik új miniszterelnökhelyettes viszont azt is bejelentette, a helyi adók növelése nem lesz kötelező, a helyi tanácsok döntenek majd, növelik-e a helyi adókat és milyen mértékben 2013. január elsejétől, figyelembe véve az illető helyi hatóság anyagi lehetőségeit.

Ezek mind szóbeli megnyilvánulások voltak. A Hivatalos Közlöny 2012. december 28-ki, 898. számában viszont megjelent a kormány 1309/2012 sz. Határozata a helyi adók nagyságának megállapításáról 2013. január 1-jei hatállyal. A Határozat melyet a miniszterelnökön kívül a két új miniszterelnökhelyettes (vidékfejlesztésért-helyi közigazgatásért és pénzügyekért felelősek), valamint az újonan létrehozott költségvetésért felelős miniszter írt alá, előírja (anélkül, hogy lehetőséget adna a helyi tanácsoknak a határozatban foglalt új adónagyságok csak esetleges alkalmazására), hogy a 2013 évre szóló helyi költségvetések elkészítésénél számításba kell vegyék a határozat mellékletében foglalt új, általában a körülbelül 16%-os növekedés alapján megállapított helyi adókat és illetékeket. Sőt arra is kötelezik azokat a helyi tanácsokat, melyek már elfogadták a 2013 évi költségvetést, azt vizsgálják felül és újabbat dolgozzanak ki, az említett kormányhatározatban foglalt adónagyságok alapján.

Azért fogalmaztam úgy miszerint a helyi adók általában és körülbelül növekednek 16 százalékkal, mert amint látni fogjuk a növekedés nem mindig 16%, egyrészt mert az adók nagyságát (nagyon helyesen –ez saját megjegyzésem) a lej egész értékeiben állapították meg, banis részértékek nélkül. Így például egy új személyazonossági igazolvány kiváltásért járó illeték 4 lej helyett 5 lej, ami nyilvánvalóan 25%-os növekedés, a 16%-os 4,64 lejjes illetékhez vezetett volna, ami több bosszantságot hozott volna mint hasznot és megnehezítette volna az illeték elszámolását is. Másrészt vannak olyan esetek is, amikor a törvényhozó szándékosan eltért az átlagos 16%-tól, amint ez az alábbiakból is kitűnik.

A kormányhatározat melléklete 8. helyi adó és több illeték esetében rendelkezik 2013. január 1-jei életbe lépő új értékekről. Ezek a következők (minden adóféleség esetében feltüntetek egy-két példát is):

1. Épületadó/illeték. Például egy betonvázas, téglából épült, vízvezetékkel, levezető csatornával, villannyal és fűtéssel ellátott, természetes személy tulajdonában levő ház/lakás megadózandó értékének megállapításásnál, beépített lakterének egy négyzetméteréért az eddigi 806 lej helyett 935 lejt kell számításba venni.

2. Beltelki (teren intravilan) beépített telkek. I. osztályú, „A" zónában levő telek helyi adója hektáronként 7.408 lej helyett 8.597 lej.

3. Be nem épített, különféle felhasználtságú beltelkek. „A" zónában levő gyümölcsös hektáronként 46 lej helyett 53 lej, szőllő 40 lej helyett 46 lej.

4. Kültelki (extravilan) földterületek helyi adója. „A" zónában levő szántóföld hektáronként 43 lej helyett 50 lej, épülettel is rendelkező földtereület 27 lejről 31 lejre növekszik.

5. Gépjárművek után fizetendő helyi adó. Ez esetben a törvénykező a szerényebb lehetőségű adófizetők mellé állt. Nem változik, tehát az eddigi szinten maradnak a motorosbiciklik, robogók, motorbiciklik, 2.000 cm³ kisebb hengertartalmú gépkocsik, autóbuszok, 12 tonnánál kisebb teherbírásu gépjárművek és a forgalomba beírt traktorok helyi adója. Ezzel szemben a 2.000 cm³ nagyobb hengertartalmú személyautók adója a 100%-al, tehát a duplájára nő. A teherautók adója a kisebb teherbírású járművek esetében (általában a 15 tonnán aluliaknál) 4-5 százalékkal, a nagyobb teherbírással bíróknál általában 10%-al növekednek.

6. Utánfutók, rulották adója. 5 tonnánál nagyobb utánfutó adója 55 lejről, 64 lejre nő.

7. Építkezési engedélyek kibocsátásának illetéke. 150 m²-nél kisebb lakterület esetében az illeték 4-5 lej helyett 5-6 lej.

8. Igazságügyön kívüli bélyegilletékek

- Állattulajdon átírásáért járó illeték. Kis állatok esetében megmaradt 2 lej, nagy állatokért 4 lej helyett 5 lej a bélyegilleték.

- Személyazonossági igazolvány kiállitása. Új személyazonosság esetében 4 lej helyett 5 lej, névváltoztatásért 12 lej helyett 15 lej.

- Vadászati és halászati engedélyek kibocsátása. Nem változik a bélyegilleték nagysága, marad a 2 lej.

- Gépkocs vezetési engedélyek illetéke. „A" és „B" kategoriájú hajtási engedély illetéke 5 lej helyett 6 lej, „C" kategoria esetében 24 lejről 28-ra nő.

- Gépjárművek ideiglenes forgalomba, vagy próbajáratra való beírása. 52 lejről 60 lejre növekszik.

- Hatósági adatszolgáltatás. 4 lej helyett 5 lej.

- Tulajdonjogot igazoló okmány kiállításának bélyegilletéke. 12 lej helyett 15 lej.

Amint a fentiekben is említettem a felsorolt adók és illetékek új értékeinek az alkalmazása a kormányhatározat alapján kötelező érvényűek. A médiában megjelentek olyan hírek miszerint a készülőben van egy a Pénzügyi Adótörvénykönyvet (Cod fiscal) megváltoztató sürgősségi, törvényerejű kormányrendelet (ordonanţa de urgenţă a guvernului) mely lehetővé tenné, hogy az újonan megállapított adó és illeték nagyságokat a helyi tanácsok, saját erőforrásaik figyelembevételével, ne alkalmazzák, illetve csökkentsék vagy esetlegesen növeljék. Az érdekelteknek figyelemmel kell kisérni, ténylegesen megszületik-e egy ilyen jellegű jogszabály és tételesen hogyan fog rendelkezni az új helyi adók és illetékek alkalmazási módjáról.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X