Törvénytár: megszületett a helyi adókról szóló kormányrendelet


-A A+

Végül nem olyan tartalommal és nem olyan formában, amit ígértek, nem is hosszú távra szólóan, hanem csak a 2013-as pénzügyi évre, de egyelőre mindenhol elérhető lesz az, hogy a helyi és a megyei tanácsok eldönthetik: emelik vagy sem a helyi adók és illetékek mértékét.

Nemkülönben tisztázták azt is, hogy ezt milyen törvényes keretben tehetik meg. A beígért sürgősségi kormányrendelet helyett egyszerű kormányrendeletet fogadott el a kormány január 9-i ülésén, és az 1. számot kapott rendelet már aznap meg is jelent a 18. számú Hivatalos Közlönyben. Hatályba lépésére még 3 napot várni kell; ennek napja január 12.

Tehát, az Adóügyi Törvénykönyv előírásaitól eltérően a helyi tanácsoknak jogában áll ebben az évben eltekinteni a 2012-es évi 1309. kormányhatározattal megemelt adó- és illetékszintektől, és a 2013-as évre azokat a adó-és illetékszinteket érvényeseknek megtartani, amelyeket a 2012-es évre fogadtak el, azaz ezeket az idei évre is emelés nélkül jóváhagyni. Ennél kisebb adót és illetéket azonban nem vethetnek ki.

Ha pedig egyes helyi tanácsok már emelték az idei évre a helyi adók és illetékek összegét, az 1. számú kormányrendelet hatályba lépésétől kezdve 20 napon belül emelés nélküli módosító határozatot fogadhatnak el, vagy fenntarthatják előző döntésük érvényét. Ugyanis a döntés, a hatáskör most valóban az övék, és nem köti őket az említett 1309. kormányhatározat adó- és illetékszintje.

Ha az emelés mellőzése mellett döntenek, de az adóalanyok egy része a megnövelt adókat már be is fizette, nekik ezeket az összegeket beszámíthatják későbbi adótartozásaikba, vagy pedig kérésük alapján visszafizetik ezeket.

Megismétlem azonban: csak átmeneti, a 2013-as évre vonatkozó jogszabály született, amely a 2012-es évi 1309. számú kormányhatározatot nem helyezte hatályon kívül és nem is módosította a az Adóügyi Törvénykönyv e kérdést szabályozó szakaszait, köztük a leginkább bírált 292. szakaszt sem. A végül megtalált vagy választott megoldásban így benne van a megismétlődés veszélye is.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X